Een Rietveld-stoel uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht bij een zeventiende-eeuws bloemstilleven uit het Mauritshuis en een schilderij van Alma-Tadema uit Leeuwarden. In de tentoonstelling Als kunt je lief is zie je ruim tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea samen in het Kröller Müller Museum. En niet in chronologische volgorde, dus laat je verrassen. 

In Nu te Zien! bekijkt museumdirecteur Cathelijne Broers de verschillende kunstobjecten, donderdag 1 november om 22:45 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te zien.

Een pleidooi voor het blijven verzamelen

Kunstwerken die in de afgelopen tien jaar zijn aangekocht door veertig verschillende Nederlandse musea, met steun van de Vereniging Rembrandt, zijn voor even bij elkaar te zien. Ook verschillende aspecten van het verzamelen voor de Collectie Nederland komen in de tentoonstelling aan bod, zoals: welke criteria worden gebruikt bij het kiezen van de kunstobjecten, waarom is er een dergelijke verzameling en met welke trends in de verzamelaarswereld moet rekening worden gehouden? De tentoonstelling is dan ook gelijk een pleidooi voor het blijven verzamelen.

blockquote
DE TENTOONSTELLING LAAT ZIEN WAT MET HULP VAN VELEN NOG STEEDS MOGELIJK IS.
Fusien Bijl de Vroe, directeur Vereniging Rembrandt

Van het oude Egypte tot hedendaagse kunst

De kunstobjecten zijn dan wel de laatste tien jaar gekocht aangekocht, ze variëren van een Egyptisch beeld van drieduizend jaar oud tot een schilderij van Neo Rauch dat twee jaar geleden nog op de ezel stond. Gastconservator Peter Hecht, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en fellow van de Vereniging Rembrandt, selecteerde en creëerde samen met vormgever en stylist Maarten Spruyt de kunstwerken en de expositie.

Deel dit artikel