Door orkaan Irma liep het transport van de kunstwerken van de vermaarde Curaçaose kunstenaar Tirzo Martha behoorlijke vertraging op. Maar nu de installaties zijn aangekomen in Museum Beelden aan Zee, neemt museumdirecteur Ann Demeester er een kijkje.

Martha is een beeldhouwer en performancekunstenaar. Het samenwerken met anderen is kenmerkend voor zijn werkwijze. Gemeenschapsgeviel en sociaal engagement zijn belangrijke thema’s in zijn oeuvre. 

In de loop van zijn solotentoonstelling No Excuses!, zijn eerste solotentoonstelling in Nederland, wordt in samenwerkingsverband (studenten van de KABK, alumni studenten van het IBB, studenten van de Universiteit van Leiden en buurtbewoners uit Scheveningen) een monumentale installatie gecreëerd, met de naam het Monument van het Samen. De groepen, met hun eigen blik op kunst, gaan onder begeleiding van Martha zelf samen aan de slag. In het proces staat de samenwerking en het bewustzijn van wat samenwerking inhoudt voorop.

De tentoonstelling No Excuses! van Tirzo Martha is nog t/m 4 februari 2018 te zien in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. 

Deel dit artikel