De kunstenaarsvrienden Paul Gauguin en Charles Laval vertrokken in 1887 naar Martinique, een van de Franse Antillen. Ze lieten zich daar inspireren door de natuur en de bewoners en verbeeldden op hun warme, kleurrijke schilderijen Martinique als een ongecompliceerd paradijs.

In Nu te Zien! onderzoekt museumdirecteur Bart Rutten in het Van Gogh Museum hoe die reis hun kunst heeft beïnvloed. Nu te Zien! zie je op zaterdag 17 november 2019 om 22.30 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Een eenvoudiger, vrijer bestaan

Gauguin en Laval wilden vluchten uit het Parijse mondaine en 'verdorven' leven en zochten naar een meer idyllische en ongerepte omgeving. Met expressieve penseelvoering en warme kleuren legden Gauguin en Laval het eiland en zijn inwoners vast. 

Op Martinique voelt Gauguin zich op zijn plek. Hij herkent het niet-westerse leven uit zijn jeugd in Lima. Paul Gauguin in 1890: 'I had a decisive experience in Martinique. It was only there that I felt like my real self, and one must look for me in the works I brought back from there rather than those from Brittany, if one wants to know who I am.'

Het ontwikkelen van een eigen stijl

Lavals werk ziet er anders uit dan het werk van Gauguin; het is meer impressionistisch. In Krabbé zoekt Gauguin vertelde Jeroen Krabbé over de verschillen tussen de twee kunstenaars. 

Gauguin en Laval

Schilderij Gauguin duurste aankoop Van Gogh ooit

Het Van Gogh Museum bezit een aantal belangrijke werken van Laval en Gauguin uit hun tijd op Martinique. De eerste aanwinsten voor deze verzameling werden al in 1887 gedaan door Vincent van Gogh en zijn broer Theo.

Vincent van Gogh was zeer enthousiast over de schilderijen die Gauguin op Martinique had gemaakt en noemde de werken vaak in zijn brieven. Voor 400 francs kocht Theo van Gogh Gauguins schilderij De mangobomen, Martinique (1887). Het was de duurste kunstaankoop die hij ooit deed. 

In de tentoonstelling is een groot deel van de schilderijen, tekeningen en schetsen die Gauguin en Laval op Martinique maakten voor het eerst samengebracht. Veel van de bruiklenen bevinden zich in privécollecties en zijn nauwelijks tot nooit getoond of gepubliceerd.

De tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique is tot en met 13 januari 2019 te zien in het Van Gogh Museum. 

In Krabbé zoekt Gauguin bezocht Jeroen Krabbé de plek op waar Gauguin een serie bijzondere werken van fruitdraagsters maakte in de typische 'Gauguinstijl'.

Bekijk de aflevering van Krabbé zoekt Gauguin over Martinique.

Deel dit artikel