Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Axel Rüger bespreekt de ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle drinkebroers, kwakzalvers en koppelaars op de tentoonstelling De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw.

Kunstenaars uit de Gouden Eeuw hebben veel humor gebruikt in hun werk. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten makkelijk te herkennen zijn geweest. Nu zijn de beeldgrappen uit de Gouden Eeuw lastig te ontrafelen. In de afgelopen twintig jaar is hier veel nieuw onderzoek naar gedaan, en beginnen we meer inzicht te krijgen in de zeventiende-eeuwse humor.

De reputatie van de Hollanders als vrolijk en humoristisch volk blijkt uit de enorm populaire moppenboekjes uit de 17e eeuw. Volgens de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini die in de Nederlanden woonde waren Nederlanders: ‘seer ghesellich, ende boven al boerdich, boetsachtich ende kluchtich van woorden, maer somtijdts te veel.’

Naast een kleine selectie moppenboekjes toont het Frans Hals Museum zestig stukken van onder andere Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Judith Leyster. Inclusief autobiografische humor: beeldgrappen waarin de schilder zelf de hoofdrol speelt.

De tentoonstelling De kunst van het lachen - Humor in de Gouden Eeuw is tot en met 18 maart 2018 te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem.

Deel dit artikel