Ken je de langgerekte, dunne beeldfiguren van de beroemde kunstenaar Alberto Giacometti? In Nu te Zien! bekijkt museumdirecteur Cathelijne Broers in Museum de Fundatie hoe zijn beelden zich verhouden tot de krachtige beelden van een hele andere kunstenaar: de Britse Lynn Chadwick. 

De gedoodverfde winnaar en de underdog 

De wegen van de twee kunstenaars kruisten elkaar in het jaar 1956. Zowel Chadwick als Giacometti maakte kans op een gerenommeerde prijs: de Grand Prix of Sculpture op de Biënnale van Venetië. Giacometti was een grootheid in Parijs en iedereen ging er vanuit dat hij er met de prijs vandoor zou gaan. Maar tegen alle verwachtingen in won de jonge Chadwick, die nog maar zes jaar in het vak zat.

De reden dat deze zo verschillende kunstenaars allebei genomineerd waren, was hun definitieve afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek en de vorm die ze gaven aan de rauwe realiteit van de koude oorlog. Waarin de dagelijkse angst voor een wereldwijde nucleaire ramp centraal stond.

De essentie van de mens

Giacometti brengt de mens als figuur terug naar de kern. De Zwitserse beeldhouwer wordt gezien als een van de belangrijkste meesters van de moderne Europese beeldhouwkunst. Na zijn ontdekking van het modernisme en Afrikaanse kunst werd zijn werk abstracter met surrealistische sculpturen als resultaat. In deze werken gaf hij uiting aan gevoelens die aanwezig zijn in het onderbewuste.

The geometry of fear

Het talent Chadwick begon als technisch tekenaar en werkte aan het begin van zijn loopbaan bij architectenbureaus. In het begin van de jaren vijftig brak hij met zijn constructieve benadering door in de Britse beeldhouwkunst. Hij maakte mens- en dierfiguren van ijzeren staven opgevuld met een soort cement. Met zijn werk Wachters gaf Chadwick uiting aan de constante dreiging van een kernoorlog. Later veranderde zijn blik en dat zie je terug in bijvoorbeeld het werk Zittend paar. Agressie heeft plaatsgemaakt voor beheersing en onaantastbaarheid.

Behalve de verschillen tussen deze kunstenaars zijn er veel overeenkomsten te herkennen in hun oeuvres.

De tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear is nog tot en met 6 januari 2019 te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.

[Headerfoto: Alberto Giacometti, Vrouw van Venetië VII, 1956, brons, collectie Fondation Marguerite et Aimé Maeght, Saint-Paul-de-Vence en Lynn Chadwick, Sitting Couple, 1990, gelast RVS, c/o The Estate of Lynn Chadwick / Blain|Southern.]

Deel dit artikel