De grootsheid en onstuimigheid van de zee: voor vele kunstenaars een onuitputtelijke bron van inspiratie. Bijvoorbeeld voor de grote zeeschilder Hendrik Willem Mesdag, maar ook voor kunstenaars van nu. Daarom vroeg de De Mesdag Collectie verschillende internationale kunstenaars een dialoog aan te gaan met de werken die Mesdag tijdens zijn leven verzamelde. 

In Nu te Zien! bekijkt museumdirecteur Ann Demeester hoe hedendaagse kunst werkt in een 19e eeuws museum. Nu te Zien! zie je donderdag 29 november om 22.45 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.

Hedendaagse kunst van nu en toen

Mesdag was in zijn tijd veel bezig met de hedendaagse kunst van toen. Zo kocht hij kunstwerken voor in zijn privécollectie en promootte ze overal waar hij kon. Die traditie houdt De Mesdag Collectie, gevestigd in zijn voormalige woonhuis en het door hem zelf opgerichte museum, met deze tentoonstelling in ere. Naast de hedendaagse werken uit de 19e eeuw hangt nu ook hedendaagse kunst van nu. De nieuwe werken zijn letterlijk door het hele museum te zien.

Hommages aan Bas Jan Ader

De hedendaagse kunstenaars maakten hommages aan Bas Jan Ader, een kunstenaar die in 1975 tijdens een performance op de Atlantische Oceaan verdween. Alleen zijn lege boot werd teruggevonden. Tot op de dag van vandaag ontbreekt van hem ieder spoor. Alsof hij een is geworden met de ontembare zee. De kunstenaars van nu verbeelden in hun hommages de aantrekkingskracht en het mysterie van de zee.

Wie was Hendrik Willem Mesdag?

Hendrik Willem Mesdag was aanvankelijk bankier bij het Groningse effectenkantoor van zijn vader, maar hij had al op vroege leeftijd interesse in tekenen en schilderen. Op ongeveer vijfendertig jarige leeftijd besloten hij en zijn vrouw Sientje een carrièreswitch te maken: ze werden kunstenaar. Hij schilderde en tekende al in zijn vrije tijd, maar groeide na deze belangrijke keuze uit tot dé schilder van het zeegezicht. Mesdag huurde regelmatig een kamer in Scheveningen om zo dicht mogelijk bij de zee te kunnen zijn. Bijna dagelijkse was hij op het strand te vinden om schetsen te maken van de ruwe golven of de duinen. Zijn bekendste werk is het Panorama Mesdag van Scheveningen dat in Den Haag te zien is.  

De tentoonstelling ‘De zindering van de zee. Een eerbetoon aan Bas Jan Ader’ is nog tot en met 6 januari 2010 te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag.

[Headerafbeelding: Thierry De Cordier, 'Mer du Nord, No. 9 (deuxième tentative) (Noordzee, No. 9, tweede poging)', 2016-2018, olieverf. bitumen. email op doek, © Thierry De Cordier. Particuliere collectie, Rusland. Courtesy Xavier Hufkens Gallery, Brussel. Photo credit: Dirk Pauwels.]

Deel dit artikel