Hoe maak je kunst met licht, kleur en ruimte? De Belgische Ann Veronica Janssens is er een kei in. Ze experimenteert en maakt het onzichtbare zichtbaar. Daar moet de toeschouwer wel iets voor doen, bijvoorbeeld in een met kleurige mist gevulde ruimte op de tast je weg zoeken.

Museumdirecteur Suzanne Swarts stelt in Nu te Zien! haar zintuigen ervoor open in Museum De Pont in Tilburg. Nu te Zien! zie je op zaterdag 8 december om 22.30 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Licht als basismateriaal

Eigenlijk wilde Janssens architect worden, maar door te beeldhouwen met licht, kleur en ruimte kan ze haar ei beter kwijt. Waar architectuur van nature statisch is, zijn licht en kleur veranderlijk. Janssens gebruikt licht in alle vormen: vloeibaar, vast, als een reflectie en in gas.

Uitdaging voor je zintuigen

Het werk van Janssens is gebaseerd op zintuigelijke waarneming en daagt bezoekers uit. Zo tovert ze de witte lege museumzalen om tot een gevulde ruimte met kleurige mist. Beetje bij beetje ontdek je als bezoeker de grenzen van de zaal en duiken andere mensen op in de ruimte. Op die manier maakt ze het onzichtbare zichtbaar en stelt ze onze zintuigen op de proef, want wat zien en ervaren we nu eigenlijk?

De tentoonstelling ‘Ann Veronica Janssens’ is nog tot en met 31 maart 2019 te zien in Museum De Pont in Tilburg.

[Headerfoto: Blue, purple and orange (2018) bij Museum De Pont, Tilburg (NL). Courtesy the artist and Esther Schipper, Berlin. Foto: Peter Cox]

Deel dit artikel