Mensen reizen duizenden kilometers voor fascinerende, soms eeuwenoude objecten met een bijzondere kracht: relieken. Maar waarom? Maak kennis met dit fenomeen en ontdek de krachten van relieken. 

Museumdirecteur Bart Rutten bekijkt in Museum Het Catharijneconvent in Utrecht welke kracht en welke verhalen er achter die bijzondere relieken schuilgaan. 

Een haar van Diego Maradona

Relieken zijn vaak resten van het lichaam van een heilige, zoals een splinter van de doornenkroon van Jezus. Maar ook een haar van Diego Maradona wordt tegenwoordig als reliek gezien. Je komt oog in oog te staan met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.

De relieken komen tot leven

Dankzij de persoonlijke verhalen komen de relieken tot leven en kom je te weten wat er allemaal achter schuilgaat. Het bestaan van de relieken is te danken aan de mens en de betekenis die door hen eraan wordt gegeven. 

Het museum neemt je mee op reis langs een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Al eeuwenlang zijn voorwerpen die mensen dichter bij hun voorouders brengen, belangrijke staatshoofden, historische helden, idolen en andere rolmodellen mateloos populair. 

De tentoonstelling ‘Relieken’ is nog tot en met 3 februari 2019 te zien in Museum Het Catharijneconvent in Utrecht.

Deel dit artikel