In de achttiende eeuw was handgeschilderd behang ontzettend populair. Bomen, bloemen en hele landschappen vulde de muren. Het Westfries Museum vertelt het verhaal van deze ambachtelijke schilderkunst. 'Ambacht aan de wand' is te zien tot en met 12 september! 

Muurvullende schilderijen

Tegenwoordig is behang een massaproduct, maar in de achttiende eeuw werd het nog met de hand geschilderd. Moet je je voorstellen wat een werk dat was voor één hele kamer. Laat staan voor een heel huis! De behangen uit die tijd lijken eigenlijk meer op grote schilderijen dan op de behangrollen zoals we die nu kennen. Muren werden bijvoorbeeld gevuld met landschappen en mythologische of historische verhalen. Het Westfries Museum ziet de achttiende eeuwse behangen dan ook niet enkel als ambacht, maar als wandkunst. 

behang---muur.jpg
Behangsel Collectie WFM
behang---muur.jpg

De Vaderlandse Maatschappij

Dat de tentoonstelling 'Ambacht aan de wand' nou net in het Westfries Museum te zien is, is geen toeval. In Hoorn, waar het museum gelegen is, stond ook een belangrijke behangselfabriek, die onderdeel was van De Vaderlandsche Maatschappij. De naam fabriek is misleidend, want eigenlijk was het meer een atelier. Hier werkten kunstschilders aan de behangen, maar werden ook alle voorbereidingen getroffen, zoals het mengen van de verf en het opmaat snijden van het linnen. 

Snijder & Co

Handbeschilderde behangen zijn anno nu zeldzaam, maar het bestaat wel! Ontwerpduo Snijder & Co verdiepten zich uitvoerig in de technieken en historie van het behangschilderen. Hun ontwerpen maken ze helemaal op maat met prachtige designs, geïnspireerd op de achttiende eeuwse behangen, maar met een moderne touch. Hun werk is in het Westfries Museum te bewonderen naast de oude schilderingen. 

behang---snijder&co.jpg
Snijder&CO bij bloesembehang
behang---snijder&co.jpg

Nu te Zien! 

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, dook voor Nu te Zien! in de betoverende wereld van 'Ambacht aan de Wand'. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Ambacht aan de wand terug

Deel dit artikel