Voor de zesde keer is de Amsterdamse wijk Plan Zuid omgetoverd tot grootschalige kunstroute van de tweejaarlijkse sculptuurbiënnale van ARTZUID. Curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree selecteerden zestig figuratieve beelden van internationaal bekende kunstenaars. Tot en met 15 september blijven de kunstwerken het straatbeeld van de Minervalaan, Apollolaan en Zuidas kleuren. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, de sculptuurbiënnale van ARTZUID. Kijk hier de aflevering terug!

artzuid_konijn.jpg
Bron: courtesy of waddington Custot, London, Galerie Lelong Co. Paris
Barry Flanagan - Large Nijinski on Anvil Point (2001)
artzuid_konijn.jpg

Berlages Plan Zuid

Een compleet nieuwe Amsterdamse wijk ontwerpen voor het gebied tussen de rivieren Amstel en Schinkel. Die opdracht kreeg architect H.P. Berlage begin 20e eeuw. Hij wilde een levendige wijk maken die voor verbinding zou zorgen tussen de bewoners onderling en met de omliggende wijken. In eerste instantie kwam hij met een plan vol kronkelende straatjes, maar dat werd te duur en te inefficiënt bevonden. Berlage ging terug naar de tekentafel en kwam in 1914 met een bijna tegenovergesteld ontwerp: kaarsrechte, smalle straten doorsneden door brede hoofdwegen en veel kleine en grote pleinen. Bruggen moesten zorgen voor de verbinding naar de reeds bestaande stadsdelen. In 2017 kreeg Berlages Plan Zuid de status van beschermd stadsgezicht. 
ARTZUID zet met de sculptuurbiënnale het doel van Berlage voort: leven blazen in de wijk. Buurtbewoners, kunstliefhebbers en toevallige voorbijgangers ontmoeten elkaar langs de kunstroute. 

artzuid_planzuid.jpg
Bron: Wikipedia
Plan Zuid zoals in 1917 vastgelegd
artzuid_planzuid.jpg

Curatoren

Elke editie van ARTZUID krijgt een andere gastcurator carte blanche om de buitenexpositie invulling te geven. Dit jaar is de eer aan beeldend kunstenaar en acteur Michiel Romeyn en kunsthistoricus Jhim Lamoree.

blockquote
Wij houden van rellen, van keten.
Jhim Lamoree

Dat de twee er een belevingstentoonstelling van hebben gemaakt is niet vreemd. “Wij houden van rellen, van keten”, vertelt Lamoree in een interview met Het Parool. Hun doel is wegblijven van de geijkte paden en naast beelden ook een zekere theatraliteit te bieden. Romeyn in hetzelfde interview: “Beeldende kunst wordt al snel tuttig. Je ziet een beeld van tevoren op een foto, maar als het dan daadwerkelijk aankomt denk je: Jezus, wat een klotedingetje eigenlijk. Het verzuipt altijd in een ruimte.” Romeyn en Lamoree hebben vanuit deze visie een combinatie van kunst, beleving en speeltuin gemaakt. Berlage zou ARTZUID 2019 absoluut hebben toegejuicht. 

artzuid_curatoren.jpg
Curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree
artzuid_curatoren.jpg
Kijk hier de Nu te Zien!-aflevering van ARTZUID 2018

 

Dwaalsafari

Naast de kunstroute biedt ARTZUID een uitgebreid programma aan van rondleidingen, kinderateliers en ‘artist talks’. Zo kun je bijvoorbeeld mee met de Dwaalsafari van kunstenaar PJ Roggeband. Onder het motto ‘tussen de regels, tussen de tegels’, neemt hij je mee door openluchtmuseum Plan Zuid langs de bijzondere details van de Amsterdamse School, geheime binnentuinen en fascinerende anekdotes.  

Deel dit artikel