Berline de Bruyckere maakt rauwe sculpturen van natuurlijke materialen en laat zich daarbij insprireren door literatuur, mythologie en de kunstgeschiedenis. 

Zware thema's

Verwrongen lichamen, dode paarden, misvormde engelen. Het zijn niet per se prettige beelden om naar te kijken, afstotelijk zelfs in sommige gevallen. Maar des te intrigerender! Het werk van de Belgische Berlinde de Bruyckere (1964) snijdt zware thema's als lijden, kwetsbaarheid en de dood aan. 

berlinde-de-bruyckere---zaal3.jpg
Bron: Foto: Mirjam Devriendt.
Berlinde De Bruyckere, NO LIFE LOST II, 2015
berlinde-de-bruyckere---zaal3.jpg

Maakproces

De Bruyckere hanteert een ingewikkeld en langdurig maakproces voor haar sculpturen. Ze gebruikt vooral was, hars, touw en huiden. Deze natuurlijke materialen laat ze soms eerst jarenlang verweren, voordat ze ze gebruikt. Dit laat zowel de kwetsbaarheid als de kracht van het materiaal zien, een tegenstelling die je veel tegenkomt in het werk van De Bruyckere. 

Nu te Zien! 

Voor Nu te Zien! bekijkt Suzanne Swarts, zelf al jaren fan van De Bruyckeres werk, de tentoonstelling 'Engelenkeel' in Bonnefanten, waar ook werk te zien is dat tijdens de pandemie werd gemaakt. De aflevering is via de link hieronder terug te zien! 

Kijk Nu te Zien! bij Berlinde de Bruyckere via NPO Start

Deel dit artikel