Susanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, bezoekt deze week een van haar favoriete plekken: het prachtige Kasteel de Haar in Haarzuilens. Dit kasteel werd in eind 19e eeuw gerenoveerd door Baron Etienne van Zuylen tot een on-Nederlands luxe onderkomen. Baron en barones Van Zuylen verbleven er maar één maand per jaar. Ze waren namelijk verzot op reizen, de nieuwste jetset-trend van dat moment. De tentoonstelling Bon Voyage! neemt u mee in de wondere wereld van luxereizen rond 1900. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Kijk hier de aflevering terug!

Het nieuwe reizen

De industriële revolutie en vooral de opkomst van stoomaandrijving bracht gigantische veranderingen mee op gebied van reizen. Plots waren (verre) bestemmingen veel makkelijker en sneller te bereiken. Tenminste, als je geld had. Reizen was in die tijd alleen weggelegd voor de rijken der aarde. De reislustige en schatrijke baron en barones Van Zuylen maakten maar wat graag gebruik van de nieuwe innovaties op gebied van auto’s, treinen en later ook vliegtuigen. 

bon_voyage_egypte.jpg
Description (70 chars)
bon_voyage_egypte.jpg

Reisnecessaires

Een echte 'must have' was de reisnecessaire. Dit reiskistje was een combinatie van een beautycase en een picknickmand. In allerhande vakjes en laatjes konden tientallen handige reisvoorwerpen opgeborgen worden: bestek, kopjes, scheerattributen, kammetjes, schrijfgerei en ga zo maar door. Zowel spulletjes als kistje waren natuurlijk rijk gedecoreerd en verfraaid. In Kasteel de Haar zijn zeven van deze reisnecessaires te bewonderen, waaronder die van koningin Emma! 

bon_voyage_reisnecessaire.jpg
Bron: Leo Potma
Reisnecessaire Koningin Emma
bon_voyage_reisnecessaire.jpg

Souvenirs

Niet alleen de reisbenodigdheden moesten luxe en rijkdom uitstralen, ook de souvenirs moesten aansluiten bij de levensstijl van de 'beau monde' van die tijd. De meest exotische, bijzondere objecten werden naar Nederland gebracht. Met elk hun eigen verhaal. Zo kocht barones Hélène de Rotschild in 1909 in Ceylon twee ruituigen inclusief buffels, die per boot via Antwerpen naar Kasteel de Haar werden vervoerd. De baron gaf de rentmeester opdracht om in Artis uit te zoeken hoe buffels eigenlijk verzorgd moesten worden. 

bon_voyage_rijtuig.jpg
Bron: Kasteel de Haar
Rijtuig in Ceylon
bon_voyage_rijtuig.jpg

Het reizen van de toekomst

Bon Voyage! geeft een gedetailleerde inkijk op het reizen van vroeger. Maar hoe zal ons reisgedrag er uitzien in de toekomst? Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck maakte speciaal voor het Scheepvaartsmuseum een tentoonstelling over een futuristisch cruiseschip. Op de Beeck, die gespecialiseerd is in verstilling, schetst met 'Sea of Tranquility' een kil beeld van menselijke verveeldheid. De tentoonstelling is nog tot en met 9 juni te zien in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. 

Deel dit artikel