Bruce Nauman was in de jaren zestig de eerste kunstenaar die met neonlicht ging werken, een materiaal dat tot dan toe alleen gebruikt werd voor reclame. In het Stedelijk Museum Amsterdam is een grote overzichtstentoonstelling te zien van zijn werk, dat zeer divers is, maar altijd ontregelend. Te zien tot en met 24 oktober! 

Ironisch of bloedserieus?

Orgies, clowns die worden gemarteld, dode dieren... de Amerikaanse Bruce Nauman schuwt het ongemak niet. Zijn werk is onbehaaglijk en vaak weet je als bezoeker niet of het nou ironisch is of bloedserieus moet worden genomen. Nauman snijdt in zijn werk grote thema's aan als leven, dood, seks, liefde, geweld, frustratie en onvermogen en confronteert de kijker met zichzelf en zijn eigen bestaan. 

bruce-nauman---hanging-man.jpg
Bron: D.Daskalopoulos Collection. © 2021 Bruce Nauman / Pictoright Amsterdam
Bruce Nauman, 'Hanged Man', 1985
bruce-nauman---hanging-man.jpg

Dood

Het thema dood is ook volop aanwezig in de tentoonstelling. Bijvoorbeeld bij het kunstwerk One Hundred Live and Die (1984), een monumentaal werk bestaande uit korte oneliners over leven en dood, die steeds in verschillende combinaties oplichten. Of het werk Eat/Death, waarbij afwisselend het woord 'eat' en 'death' te lezen is. 

Ook ander materiaal

Nauman wordt het meest geassocieerd met neon, maar eigenlijk gebruikt hij elk materiaal dat voor handen is in zijn studio. In het Stedelijk komt van alles voorbij: ijzer, marmer, fotografie, video, etc. Maar liefst veertig kunstwerken zijn er te zien en daarmee is dit de grootste overzichtstentoonstelling van Bruce Nauman ooit!

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! ging Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum en groot fan van Nauman, langs in het Stedelijk en deelt zijn enthousiasme over deze kunstenaar. Kijk via de link hieronder de aflevering terug! 

Kijk Nu te Zien! Bruce Nauman terug

Deel dit artikel