Carel Visser (1928-2015) wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van na de Tweede Wereldoorlog. Kenmerkend voor het werk van Visser zijn de robuuste driedimensionale constructies waarin herhaling, stapeling en spiegeling centraal staan. Een uitgebreide selectie van zijn werk is tot en met 10 juni te zien in Museum Beelden aan Zee tijdens de tentoonstelling ‘Genesis’.
In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, de tentoonstelling 'Genesis', een retrospectief van het werk van beeldhouwer Carel Visser in Museum Beelden aan Zee. Bekijk de aflevering hier.
De Schepping
Voor curator Carel Blotkamp was een retrospectief van het werk van Carel Visser geen makkelijke opgave. Want hoe orden je zulk divers werk met al die verschillende materialen? Een slimme zet was het om de tentoonstelling een thematische insteek te geven. Een constante factor in het werk van Visser bleek namelijk de natuur. Hij gaf dieren, planten en water een nieuwe vorm, waarbij het maakproces de boventoon voerde. Blotkamp legde de link met Genesis, het Bijbelboek waarin de schepping van de aarde vertelt staat. Volgens hem schiep Visser de wereld opnieuw, vanuit tomeloze nieuwsgierigheid naar vorm en materiaal.
Nestor van de beeldhouwkunst
Ondanks dat Visser vooral werkte vanuit zijn eigen nieuwsgierigheid, liet hij zich wel degelijk inspireren door anderen. En dan met name door beeldhouwers buiten Nederland, die al flinke stappen hadden gezet in het modernisme. Grote voorbeelden waren Constatin Brancusi en Alberto Giacometti. Deze kunstenaars hadden in de jaren dertig het louter figuratieve al vaarwel gezegd om onderzoek te doen naar het abstracte en meer focus legde op het maakproces dan op het resultaat. Visser was één van de eerste kunstenaars in Nederland die dit constructivisme naar Nederland bracht en verwierf daarmee de titel ‘nestor van de beeldhouwkunst’.
Grafiek
Parallel aan ‘Genesis’ toont het Gemeentemuseum Den Haag het grafische werk van Carel Visser, dat veel minder bekend is, maar een essentieel deel van zijn oeuvre vormt. Visser maakte dit werk voornamelijk ter onstpanning. “Er zijn perioden, dat ik er helemaal genoeg van heb, van beelden van ijzer, van al die sta-in-de-wegs zal ik maar zeggen. En dan pak ik een vliesdun stukje papier en een beetje verf, en dat is een soort naar de bioscoop gaan voor mij, gewoon lekker rustig zo’n houtsnede maken.”