Een peepshow van neonlicht, een zaalvullende scheldpartij en nachtvlinders. Heel veel nachtvlinders. Bij de tentoonstelling ‘The Factory’ van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales tuimel je van de ene wonderlijke wereld in de andere. Te zien tot en met 7 juni in het Stedelijk Amsterdam!
In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, de tentoonstelling 'Carlos Amorals - The Factory' in het Stedelijk Museum Amsterdam. Kijk Nu te Zien! vrijdag 17 januari om 22.10 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.
Vrij ronddwalen
De Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales studeerde in Nederland aan de Rietveld Academie en was resident bij de Rijksacademie. In 2004 ging hij terug naar Mexico. ‘The Factory’ in het Stedelijk is zijn eerste grote Europese overzichtstentoonstelling. Er is werkelijk van alles te zien in de maar liefst veertien zalen die hij mocht vullen. Installaties, muurschilderingen, tekeningen, video’s, weefsels, animaties en fotografie, bijna elk medium is aanwezig. Er is geen vaste route of volgorde. De bezoeker wordt juist aangemoedigd om vrij rond te dwalen in het universum van Amorales.
Nachtvlinders
Hoogtepunt van de tentoonstelling is de vier zalen vullende installatie 'Black cloud'. Het is alsof je in een nachtmerrie binnenwandelt. Van het ene op het andere moment word je omringd door duizenden motten die onheilspellend op de muren, het plafond en de ramen zitten. Het werk refereert aan een droom die Amorales had over kamers vol nachtvlinders, precies op het moment dat zijn oma overleed. Als je door ‘Black cloud’ loopt lijkt het inderdaad alsof de dood is neergestreken. Een prachtig, maar tegelijkertijd huiveringwekkend kunstwerk!
Liquid Archive
Amorales staat, in tegenstelling tot de meeste kunstenaars, zeer mild tegenover plagiaat. Sterker nog, je kunt al zijn beelden vrij verkrijgen in de online beeldbank ‘Liquid Archive’. Zo duiken bijvoorbeeld de motten uit ‘Black Cloud’ overal op. In de popcultuur, de modewereld en andere kunstgenres. De ‘geleende’ beelden worden door Amorales op zijn beurt weer verzameld en vormen een collectief gesamtkunstwerk over de neoliberale wereld en globalisering.