De Amerikaanse Dale Chihuly (1941) staat bekend als de beste glasblazer ter wereld. Maar zijn werk is geen toepasbaar design, zoals je zou verwachten bij glas. Chihuly maakt met het kwetsbare materiaal gigantische installaties die zich het beste laten omschrijven als een explosie van kleur, vorm en licht. 

In Nu te zien! bekijkt Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, de kleurrijke tentoonstelling Chihuly in het Groningermuseum. Hij weerlegt aan de hand van verschillende werken het vooroordeel dat glaskunst kitsch is. Bekijk de aflevering hier. 

Pretpark van glas

Vuurwerkspektakels, bloementuinen, koraalriffen, fantasiejungles. De kleurrijke associaties donderen over elkaar heen bij het zien van Chihuly's vrolijke kunstwerken. Het is een feest voor het oog met zoveel verschillende kleuren en vormen. Alsof je door een pretpark van glas loopt. "I want people to be overwhelmed with light and color in some way that they've never experienced.", aldus Chihuly. De glaskunstenaar weet het brave materiaal dat we vooral kennen van vazen, schalen en figuratieve decoratie te transformeren tot kunstexplosies. Hij laat zich graag beïnvloeden door de natuur, zoals bij glazen tuin Mille Fiori waarvoor hij zich liet inspireren door de tuin van zijn moeder. 

Chihuly_garden.jpg
Chihuly - Mille Fiori (2018)
Chihuly_garden.jpg

Krachtig en breekbaar

Glasblazen is een moeilijke techniek waar veel geduld voor nodig is. Dit maakt de kunstwerken van Chihuly niet alleen een lust voor het oog, maar ook ambachtelijke wonderen. Het is ongelooflijk hoe de glasblazers van Studio Chihuly bijvoorbeeld de sierlijke krullen van de Rotolo-serie of de waterplantachtige tentakels van de Botanical Garden hebben weten te maken. Chihuly zoekt de grenzen op van wat glas als materiaal kan. Dat doet hij in vorm en in grootte, zoals bij de 5,5 meter hoge Blue Tower die hij maakte voor de expositie Chihuly in the light of Jerusalem (2000). 
Door de extreme dingen die Chihuly met het glas doet, benadrukt hij niet alleen de mogelijkheden van het materiaal, maar ook de kwetsbaarheid. De kunstwerken stralen kracht uit door de felle kleuren, maar zijn tegelijkertijd ontzettend breekbaar, letterlijk. 

blockquote
I want people to be overwhelmed with light and color in some way that they've never experienced.
Dale Chihuly

Liefde voor het vak

Chihuly's passie voor kunst en glasblazen beperkt zich niet tot zijn werk bij Studio Chihuly. Hij heeft zich met grote regelmaat ingezet om zoveel mogelijk mensen met kunst in aanraking te brengen. Zo was hij een voorvechter van kunst in de openbare ruimte (hij noemt zichzelf op zijn website 'advocaat van de kunst'). Hij gaf les op verschillende (kunst)opleidingen, waarbij hij het vooral belangrijk vindt dat zijn studenten zich voor 100% inzetten. “I gave them a lot of freedom to do whatever they wanted to, as long as they worked hard. I didn’t care if they wanted to be artists, designers, or craftsmen. It didn’t make any difference to me, as long as it was the most important thing in their lives.” In 1971 richtte hij de Pilchuck Glass School op. Samen met zijn vrouw Leslie runt hij de Dale & Leslie Foundation vanwaaruit zij individuele kunstenaars en kunsteducatieprojecten ondersteunen. 

De tentoonstelling Chihuly is nog tot en met 5 mei te zien in het Groningermuseum.

Deel dit artikel