De Gouden Koets is na vijf jaar restauratie voor het eerst weer te zien in het Amsterdam Museum. De iconische koets staat symbool voor de Oranjes, maar ook voor ons koloniale verleden. De tentoonstelling besteedt aan beiden aandacht. Te zien tot en met 27 februari!

Cadeau

De in Amsterdam vervaardigde Gouden Koets was een geschenk voor de inhuldiging van Wilhelmina als eerste vrouw op de troon in Nederland. Sindsdien werd de koets gebruikt op Prinsjesdag of bijzondere aangelegenheden, zoals huwelijken en dopen. Voor andere gelegenheden wordt de Glazen Koets gebruikt. 

gouden-koets---binnenplaats.jpg
Bron: Amsterdam Museum // Foto: Jan-Kees Steenman
De Gouden Koets
gouden-koets---binnenplaats.jpg

Symboliek

Er kleven verschillende betekenissen aan het rijk gedecoreerde rijtuig: het staat voor de rijkdom van het koningshuis, maar kan ook gezien worden als gouden kooi. Het staat voor de welvaart van Nederland, maar ook voor de koloniën en de slavernij die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Sinds 2011 is er een discussie gaande over één van de panelen op de koets. Daar zouden slaven op te zien zijn die zich onderwerpen aan machthebber Nederland. 

gouden-koets---slavernij.jpg
Bron: Amsterdam Museum // Foto: Jan-Kees Steenman
Zijkant koets
gouden-koets---slavernij.jpg

Nu te Zien! 

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bezocht de tentoonstelling voor Nu te Zien! Kijk de aflevering terug via de onderstaande link! 

Kijk Nu te Zien! De Gouden Koets terug!

Deel dit artikel