De Hermitage Amsterdam viert haar tienjarig jubileum met ‘De Schatkamer!’. In 2009 werd het museum geopend door koningin Beatrix en toenmalig president van Rusland Dmitry Medvedev. De eerste tentoonstelling ‘Aan het Russische hof’ was meteen een gigantisch succes. Het was de grootste expositie ooit in Amsterdam én een van de meest bezochte. Al na een jaar werd de miljoenste bezoeker geregistreerd. Maar wat doet deze van oorsprong Russische collectie eigenlijk in Amsterdam? 

In Nu te zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere tentoonstelling te bezoeken die u gezien moet hebben. Deze week bezoekt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, de eerste jubileumtentoonstelling 'De schatkamer!' van de tienjarige Hermitage Amsterdam.

Gebouw

Het classicistische gebouw aan de Amstel werd eind 17e eeuw speciaal gebouwd als verpleeghuis voor bejaarde vrouwen. Vanaf 1817 mochten er ook mannen verzorgd worden. Ruim driehonderd jaar heeft het monumentale pand deze diaconale functie gehad. Geen verkeerde plek om van je oude dag te genieten. De allerlaatste bewoners moesten in 2007 verhuizen. Toen waren de plannen voor een museum al lang gesmeed en in gang gezet. Zo aan de Amstel heeft de Hermitage met zijn 102 meter lange gevel wel iets weg van de Hermitage in St. -Petersburg aan rivier de Neva, hoewel lang niet zo indrukwekkend. 

Staatsmuseum de Hermitage St. Petersburg

De collectie van de Hermitage Amsterdam is slechts een fractie van een van de grootste kunstcollecties ter wereld, die van het Staatsmuseum de Hermitage in St. -Petersburg. Deze collectie stamt af van de verzameling van Russische keizerin Catharina de Grote (1762-1796) en telt vandaag de dag meer dan drie miljoen objecten. Slechts 5% daarvan is zichtbaar voor publiek. De Hermitage in St. -Petersburg heeft meerdere dependances, onder andere in Londen, Las Vegas en dus ook in Amsterdam. 

Het Amsterdam van Rusland

In dezelfde periode dat verpleeghuis ‘Amstelhof’ werd gebouwd, verbleef tsaar Peter de Grote (1672-1725) drie maanden in Amsterdam. Peter de Grote wilde Rusland moderniseren en kwam naar Amsterdam om kennis op te doen. Hij kocht er ook zijn eerste Rembrandt! Onderdeel van de modernisering was de bouw van een nieuwe hoofdstad. Blijkbaar was Peter de Grote zo’n fan van Amsterdam geworden tijdens zijn researchreis dat hij zijn nieuwe stad St. -Petersburg liet ontwerpen volgens het stratenplan en grachten van ons eigen Mokum. Dit was het begin van een nauwe band tussen Nederland en Rusland. 

Jubileumjaar

De Schatkamer! viert niet alleen de het tienjarig bestaan van de Hermitage Amsterdam, maar ook kunst in het algemeen. Het toont de hoogtepunten uit tien jaar tentoonstellingen. Ruim 250 kunstwerken, archeologische hoogtepunten, topstukken van grote kunstenaars, maar ook van minder bekende, en exquise toegepaste kunst nemen de bezoeker mee op een verrassende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis. Dwars door de tijd, dwars door vele culturen, van West naar Oost, van Egypte naar Siberië. 

Juwelen!

'De schatkamer!' is niet de enige jubileumtentoonstelling. In het tweede deel van het jaar komt de Hermitage met 'Juwelen!' met een selectie uit de collectie van duizenden sieraden, gedragen door tsaren en tsarina’s, koningen, prinsen, gravinnen en welgestelde burgers. Zij weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire, jugendstil en modern, ook van de 21ste eeuw. 

'De schatkamer!' is te zien tot en met 25 augustus 2019 in de Hermitage Amsterdam. 

Deel dit artikel