Design Museum Den Bosch laat zien wat de invloed is geweest van design op de nazi-ideologie van Hitler. Hiermee tonen ze de donkere kant van design. Het resultaat is een indrukwekkende tentoonstelling waar je nog lang over na blijft denken. ‘Design uit het Derde Rijk’ is te zien tot en met 19 januari 2020.

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, de tentoonstelling 'Design van het Derde Rijk' in Design Museum Den Bosch. Kijk Nu te Zien! donderdag 5 december om 22:47 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

design_derde_rijk_kever.jpg
Design van het Derde Rijk - de Volkswagen Kever
design_derde_rijk_kever.jpg

Invloed

Kijken naar hakenkruizen, adelaars en andere nazisymbolen is wellicht niet het eerste waar je zin in hebt op je vrije dag. Maar Design Museum Den Bosch vindt het belangrijk dat er in musea niet alleen moreel verantwoorde design getoond wordt. Met de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ willen ze laten zien hoe de processen van beïnvloeding werken. ‘De nazi’s waren meesters in het inzetten van vormgeving om hun doel te bereiken; massa’s mensen wisten ze ermee aan hun kant te krijgen.’ Zo grepen ze bijvoorbeeld terug naar classicistische ontwerpen die macht en rijkdom uitstraalde.

design_derde_rijk_olympisch.jpg
Bron: Muenchener Stadtmuseum
Poster Olympische-Spelen (1936)
design_derde_rijk_olympisch.jpg

Publieksprogramma

Om de tentoonstelling extra kracht bij te zetten, is er een uitgebreid publieksprogramma dat zich richt op de vergroting van het historische besef. Zo zijn er verschillende lezingen, discussiemiddagen en kindercolleges. Op 1 en 15 december speelt de voorstelling SPEER te midden van het Duitse design. Dit toneelstuk van Bo Tarenskeen over nazi-architect Albert Speer is de vierde in de reeks over 'het kwade denken'. Eerder maakte hij al voorstellingen over Eichmann, Kissinger en Heidegger. Meer informatie over SPEER en het overige publieksprogramma is te vinden op de website van Design Museum Den Bosch.

Deel dit artikel