De installaties van Do Ho Suh nodigen uit om in te verdwalen. Museum Voorlinden presenteert met trots tekeningen, sculpturen, videowerk en installaties van de wereldwijd gerenommeerde kunstenaar Do Ho Suh. Verschillende werken bestaan uit levensechte kopieën van huizen waarin Suh heeft gewoond. Zijn werk is tot en met 22 september te zien in Museum Voorlinden. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, de tentoonstelling Do Ho Suh in Museum Voorlinden. Kijk hier de aflevering terug!

dohosuh_trap.jpg
Bron: Museum Voorlinden
Do Ho Suh - Staircase III (2010)
dohosuh_trap.jpg

Wat betekent 'thuis'? 

Iedereen kent wel het gevoel van je ergens thuis voelen. Maar waar komt dat nou precies door? Wanneer wordt een huis meer dan een gebouw? Deze vragen houden de Koreaanse kunstenaar al zijn hele leven en carrière bezig. Vrijwel het hele oeuvre van de Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh gaat over huizen en je thuis voelen. Door middel van gedetailleerde replica's van alle plekken waar hij heeft gewoond, probeert hij de herinneringen aan de huizen waar hij heeft gewoond in stand te houden. De herinneringen die elk huis tot een thuis maakte. 

blockquote
I see life as a passageway, with no fixed beginning or destination. We tend to focus on the destination all the time and forget about the in-between spaces.
Do Ho Suh

Spirituele laag

De 'huizen' van Do Ho Suh bestaan uit transparante stof in felle kleuren. Dit materiaal geeft de installaties een zekere aaibaarheid die symbool staat voor de intimiteit die hij voelt voor de plekken die hij nabootst. Susanne Swarts, directeur van Voorlinden zegt erover: ‘Doordat je door de werken heen kijkt, lijken het manifestaties van gedachten of herinneringen. Dit voegt een spirituele laag toe aan onze leefomgeving. Het roept vragen op als: “Hoe voel ik me eigenlijk?” en “Waarom ben ik op aarde?” Het is kunst die je moet ervaren. Dat kan bij uitstek in het museum Voorlinden, waar de lichte ruimtes lijken gemaakt voor Suhs subtiele werken.’

Passages

Zijn werk Passage/s bestaat een serie aaneengesloten, nagebootste ruimtes die meestal alleen als doorgang dienen, zoals deurposten, gangen en portieken. De kunstenaar creëert hiermee een metafoor voor de overgang tussen verschillende culturen, zoals hij dat zelf heeft meegemaakt. Maar het reflecteert ook op hoe we ons als mens door het leven bewegen. "I see life as a passageway, with no fixed beginning or destination. We tend to focus on the destination all the time and forget about the in-between spaces.", aldus Suh. 

dohosuh_gang2.jpg
Bron: Museum Voorlinden
Do Ho Suh - Passage/s (2017)
dohosuh_gang2.jpg

Close Up

Meteen na de uitzending van Nu te Zien! op 20 juni a.s. volgt Close Up met de documentaire 'Home away from home', waarin regisseur Marjoleine Boonstra Do Ho Suh volgt. 

Close Up - Do Ho Suh

Deel dit artikel