Vijf experts kozen 99 iconische foto's die exemplarisch zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. Ze zijn te zien in de speciaal gemaakte Eregalerij van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. 

Van Niépce tot nu

In 1826 werd de allereerste foto ooit genomen door Joseph Nicéphore Niépce met bitumen en een sluitertijd van maar liefst 8 uur. Een aantal jaar daarna ging Louis Daguerre verder op de bevindingen van Niépce. Hij wordt doorgaans gezien als de uitvinder van de fotografie. De eerste Nederlandse foto stamt uit 1842 en werd genomen door Henri Vriesendorp. Het Nederlands Fotomuseum heeft dit als startmoment gekozen voor de Eregalerij. De jongste foto komt uit 2021.

eregalerij---zaal.jpg
Zaaloverzicht Eregalerij van de Nederlandse fotografie
eregalerij---zaal.jpg

Discussie

Met strenge criteria als artistieke waarde, maatschappelijke relevantie en vernieuwing werden 99 foto's gekozen uit 180 jaar fotografie. Met deze tentoonstelling hoopt het museum een discussie los te maken over fotografie en het belang ervan. Niet iedereen zal het eens zijn met de keuzes, juist dat maakt een bezoek aan de Eregalerij interessant. Er is overigens 1 plekje open gehouden. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op een foto die volgens hen de 100e plek verdient. 

eregalerij---ralph.jpg
Ralph Keuning bij de Eregalerij van de Nederlandse fotografie
eregalerij---ralph.jpg

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! ging Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, naar Rotterdam om de Eregalerij te bezoeken. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Eregalerij van de Nederlandse fotografie terug!

Deel dit artikel