Met simpel bruin karton maakt de Franse kunstenaar Eva Jospin sprookjesachtige werelden. Haar monumentale werk is te zien in het Noordbrabants Museum zodra de musea weer open mogen. 

Karton

We kennen het natuurlijk vooral als verpakkingsmateriaal: eierdoosjes, verhuisdozen, wc-rollen en al die duizenden pakketjes van online bestellingen. Karton is een alledaags materiaal dat we vaak meteen weer weggooien. Kunstenaar Eva Jospin (1975) ziet echter schoonheid in karton. Ze maakt er extreem gedetailleerde sculpturen mee, zoals bossen waar je zo in lijkt te kunnen lopen om vervolgens eindeloos te verdwalen. 

eva-jospin---bos.jpg
Bron: Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020
eva-jospin---bos.jpg

Bomen

In eerste instantie maakte Jospin vooral bossen, die onvermijdelijk verwijzen naar de oorsprong van het materiaal. De gekapte bomen, waar karton van gemaakt is, herrijzen weer in Jospins kunst. Zo krijgt haar werk een activistisch tintje. 

eva-jospin---balkon.jpg
Bron: Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
Eva Jospin, Balcon, 2015
eva-jospin---balkon.jpg

Nu te Zien! bij Paper Tales 

Voor Nu te Zien! nam Ralph Keuning alvast een kijkje bij de tentoonstelling 'Paper Tales' in het Noordbrabants Museum, waar hij tussen Jospins wonderlijke werelden loopt. 

Kijk Nu te Zien! bij Eva Jospin terug op NPO Start

Deel dit artikel