Naast de plantenmotieven kenmerkt art nouveau zich door vrouwfiguren met weelderige haarlokken en transparante gewaden. De tentoonstelling 'Godinnen van de art nouveau' in het Amsterdamse Allard Pierson gaat over de fascinatie voor deze vrouwen. 

Zwoele vrouwfiguren

In het Allard Pierson hebben werken van beroemde kunstenaars als Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Aubrey Beardsley, René Lalique en Henri de Toulouse-Lautrec een plek naast foto’s en films. Zo is een filmregistratie te zien van de revolutionaire Serpentine Dance vertolkt door een navolgster van danseres Loïe Fuller, een grote inspiratiebron voor de kunstenaars van de art nouveau. De tentoonstelling probeert antwoord te geven op de vraag wat de achtergrond is van die beeldschone dames. Zijn het zelfbewuste  representanten van de moderne vrouw die naar vrijheid streeft en zich probeert te ontworstelen aan traditionele rollenpatronen? Of zien we juist een uiting van mannelijke repressie die de vrouw reduceert tot een charmante speelbal?

godinnen---goud.jpg
Lamp Loie Fuller
godinnen---goud.jpg

Sensuele kandelaar

De tentoonstelling is een parade van godinnen, nimfen, engelen en feeën in juwelen, beeldhouwwerken, tekeningen, tijdschriften, reclamemateriaal en in allerlei soorten siervoorwerpen van zilver, glas of keramiek. Jonge, sensuele vrouwen zijn gemodelleerd tot kandelaar, boekensteun of The Spirit of Ecstasy, de beroemde mascotte op de radiateur van de Rolls Royce. Net als de andere vrouwelijke figuren van art nouveau is zij een muze uit een ver verleden, maar tegelijkertijd wijst ze de moderne mens voortvarend de weg naar de toekomst.

Nu te Zien

Voor Nu te Zien! ging Marieke Uildriks naar het Allard Pierson Museum om 'Godinnen van de art nouveau' te bekijken. De aflevering is via de link hieronder te kijken op NPO Start! 

Nu te Zien! bij Godinnen van de art nouveau

Deel dit artikel