Al 150 jaar wordt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt. Dit jubileum wordt gevierd met de tentoonstelling Grensverkenners in het Paleis op de Dam waarbij alles draait om het lef van kunstenaars. Te zien tot en met 3 oktober! 

Willem III

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 in het leven geroepen door koning Willem III. Als groot kunstliefhebber wilde hij jonge kunstenaars stimuleren en belonen met een geldprijs. Winnaars van de prijs waren bijvoorbeeld Jan sluijters, Ger Lataster en Aat Veldhoen. De prijs wordt nog altijd uitgereikt door de koning(in), in dit geval Koning Willem Alexander. Dit jaar waren de gelukkigen Rinella Alfonso, Philipp Gufler en Hend Samir.

grensverkenners---drummen.jpg
Bron: Benning & Gladkova
Suzan Drummen, zonder titel, 2021
grensverkenners---drummen.jpg

Grensverleggers

Naast de uitreiking van de prijs, is er dit jaar ook een tentoonstelling met kunstenaars die afgelopen decennia hebben deelgenomen aan de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Stuk voor stuk zijn het kunstenaars die met hun werk de grenzen van de schilderkunst hebben bevraagd en opgerekt. 

grensverkenners---norren.jpg
Bron: Benning & Gladkova
Drie werken van Kim van Norren
grensverkenners---norren.jpg

Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Paleis op de Dam is natuurlijk an sich al een bezoekje waard. Het iconische gebouw werd gebouwd tussen 1648 en 1665 als stadhuis van Amsterdam. Tegenwoordig wordt het als ontvangspaleis gebruikt voor de koninklijke familie en voor kunsttentoonstellingen. De statige zalen en royale inrichting maken dat je een volledig andere wereld binnenstapt. 

grensverkenners---robot.jpg
Bron: Benning & Gladkova
Isabel Cordeiro,
Pardon my subjectivity, 2019
grensverkenners---robot.jpg

Nu te Zien! 

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, bezocht 'Grensverkenners' voor Nu te Zien! en vergeleek de werken met de reeds aanwezige kunst in het paleis. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Grensverkenners hier terug

Deel dit artikel