Guido van der Werve combineert totale nutteloosheid met overweldigende schoonheid in hypnotiserende films waarin hij zelf de hoofdrol speelt én de muziek voor componeert. In het Eye Filmmuseum is de allereerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien tot en met 29 mei!

Nutteloosheid

Twaalf uur lang om je huis rennen, vierentwintig uur lang tegen de aarde indraaien, voor een ijsbreker uitlopen. Guido van der Werve legt zichzelf uitdagingen op, die zowel fysiek als mentaal loodzwaar zijn, maar verder geen enkel nut hebben. Deze nutteloosheid wordt vergezeld door adembenemende landschappen, zoals de noordpool, en melancholische muziek. Het resultaat? Hypnotiserende films die tegelijkertijd totaal onzinnig als veelbetekend zijn. 

guido---piano.jpg
Guido van der Werve, Nummer Vier
guido---piano.jpg

IJsbreker

Eén van de bekendste werken van Van der Werve is Nummer Acht, waarin hij stoïcijns over een desolate ijsvlakte loopt, terwijl een gigantisch schip hem op de hielen zit. Enerzijds dreigend, anderzijds sereen. 

Nieuw werk

Momenteel is Van der Werve bezig met een nieuwe, zeer autobiografische film over zijn revalidatieproces na een ernstig verkeersongeluk. Nummer Achttien wordt zijn eerste speelfilm. Een deel ervan is te zien tijdens de tentoonstelling. 

guido---margriet.jpg
Margriet bij Nummer Acht
guido---margriet.jpg

Nu te Zien! bij Guido van der Werve

Speciaal voor Nu te Zien! nam Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, het pontje naar de overkant van het IJ om de tentoonstelling te bezichtigen. Zij vertelt alles over Van der Werves bijzondere films. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Guido van der Werve terug

Deel dit artikel