Helene Kröller-Müller, oprichtster van het Kröller-Müller Museum, verzamelde schilderijen. Toch staat het museum juist bekend om zijn beeldentuin en grote collectie moderne sculpturen. Hoe zit dat? Tot en met 29 september laat de tentoonstelling 'Het begin van een nieuwe wereld' aan de hand van bijna honderd sculpturen zien hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, de tentoonstelling 'Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur'. Kijk hier de aflevering terug!

Bram Hammacher

In 1948 wordt kunstcriticus Bram Hammacher (1897-2002) directeur van het Kröller-Müller Museum. Hij heeft meteen grootste plannen. Hij wil namelijk een beeldencollectie opbouwen die de gehele ontwikkeling van de beeldhouwkunst omvat, zoals de huidige verzameling van oprichtster Helene Kröller-Müller dat doet voor de schilderkunst. En dat lukt! Vijftien jaar later heeft het museum 121 beelden en 137 beeldhouwtekeningen in bezit, waaronder werk van grote namen als Rodin, Lipschitz, Maillol en Moore.

Beeldentuin

Op 3 juni 1961 opent de inmiddels wereldberoemde beeldentuin. De tuin is een soort labyrint waarin kunst en natuur samenvloeien en elkaar versterken als gelijkwaardige componenten. Dat was voor die tijd revolutionair! Vanaf dat moment was het Kröller-Müller Museum één van de meest vooraanstaande musea wat betreft moderne sculptuur. Het was Hammacher maar mooi gelukt! 

sculptuur_opening.jpg
Bron: Wikipedia
Minister Cals en Dr. de Leeuw bij de opening van de beeldentuin (1961)
sculptuur_opening.jpg

Kunst en natuur

De visie van Hammacher over kunst en natuur is door zijn opvolgers overgenomen. De natuur speelt nog altijd een grote rol bij de aanschaf van nieuw werk in het Kröller-Müller. Een mooi voorbeeld daarvan is La saison des Fêtes van Pierre Huyge dat in 2016 in de beeldentuin werd geplaatst. Het kunstwerk is zelf ook een tuin, waarin bomen en gewassen groeien die verbonden zijn met alle feestdagen ter wereld. Het kunstwerk verandert voortdurend al naar gelang de seizoenen veranderen. 
Een ander voorbeeld is het recent aangekochte werk Opposites of white van Roni Horn. Het werk bestaat uit twee objecten van gegoten glas waarin de lucht en de bomen worden weerspiegeld. Ook dit werk toont de veranderlijkheid van de natuur. 

lisette_pelsers_roni_horn.jpg
Bron: Kröller-Müller Museum
Roni Horn - Opposites of white (2006-2007)
lisette_pelsers_roni_horn.jpg

Deel dit artikel