Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer ontdekt in het Groote Museum bij Artis hoe de mens verbonden is met al het andere leven op aarde. Een mensenbaby en een krokodil hebben bijvoorbeeld meer gemeen dan je zou denken. De samenhang tussen mens, dier, plant en microbe staat centraal in dit museum dat na 75 jaar dicht te zijn geweest, haar deuren weer voor het publiek heeft geopend. 

Van toeschouwer naar onderwerp

Artis had al de dierentuin, Microbia en het Planetarium en nu is daar het Groote Museum bijgekomen! In dit nieuwe deel is de mens niet alleen maar toeschouwer, maar ook onderwerp. Niet de menselijke blik is leidend, maar de blik van de natuur. Daarmee slaat Artis een nieuw pad in dat tracht meer bewustzijn te creëren over onze planeet. Alles wordt uit de kast getrokken om dat te bewerkstelligen. Er zijn beelen, objecten, kunst, interdisciplinaire installaties en een heuse geurtunnel. Genoeg te beleven dus! 

artis---binnen2.jpg
Bron: Maarten van der Wal
ARTIS Groote Museum 10 Westzaal
artis---binnen2.jpg

Toen en nu

In 1855 werd het Groote Museum voor het eerst geopend. Ook toen was er van alles te zien: skeletten, opgezette dieren, fossielen, schelpen en objecten op sterk water. Nergens was de mens zelf te zien, die werd immers gezien als superieur aan de natuur. Het huidige Groote Museum wil juist laten zien dat die mentaliteit ons op een doodlopend spoor heeft gebracht met een grote impact op het klimaat en de biodiversiteit. 

artis---marc.jpg
Marc in het Groote Museum
artis---marc.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht Marc de Beyer het nieuwe Artis-museum en nam zichzelf onder de loep. Benieuwd wat zijn ondervindingen zijn? Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Groote Museum terug

Deel dit artikel