In Museum Gouda en de daarnaast gelegen Sint Janskerk zijn kunstschatten uit de zestiende eeuw te zien. Van levensgrote ontwerptekeningen voor de glas-in-loodramen tot altaarstukken - op miraculeuze wijze tijdens de Beeldenstorm van 1566 bewaard gebleven. Het wonder van Gouda is te zien tot en met 1 oktober!

Beeldenstorm

De Sint Janskerk in Gouda is vandaag de dag een sobere protestantse kerk, maar dat was ooit heel anders. In de zestiende eeuw was de kerk katholiek en stond het vol pracht en praal. In 1566 keerden de protestanten zich tegen deze rijkdom van de katholieke kerk en werden in talloze kerken door heel Nederland vernielingen aangericht. De Sint Janskerk werd ook geteisterd door de beeldenstorm, maar dankzij het stadsbestuur van Gouda konden de meeste schatten in veiligheid gebracht worden en bleef de schade beperkt.

gouda---panelen.jpg
Bron: Fred Ernst
Het Wonder van Gouda in de Sint-Janskerk
gouda---panelen.jpg

Bijzondere tekeningen

Absolute eyecatchers zijn de gigantische glas-in-loodramen (de hoogste is 22 meter!), waarvan ook de ontwerptekeningen te zien zijn. Dat deze zogenoemde 'cartons' getoond worden is uitzonderlijk, want ze kunnen slecht tegen licht. Ze worden maar eens per tien jaar uit het depot gehaald! 

gouda---raam.jpg
Bron: Sarah-Dona
Het Wonder van Gouda
gouda---raam.jpg

Feest

'Het Wonder van Gouda' is onderdeel van het feestelijke Gouda750, waarmee de stad haar 750-jarig bestaan viert. Al vanaf april zijn er allerlei activiteiten in de stad voor alle leeftijden. 

gouda---marieke.jpg
Marieke bij Het Wonder van Gouda
gouda---marieke.jpg

Nu te Zien! 

Speciaal voor Nu te Zien! stapte Marieke Uildriks terug in de tijd in de Sint-Janskerk en Museum Gouda om de schatten te bewonderen en toe te lichten. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Het Wonder van Gouda terug

Deel dit artikel