Wie denkt dat landschapsschilderijen saai zijn, moet zeker naar de tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature in het Van Gogh Museum. De natuur knalt bij Hockney van het doek af en door het gigantische formaat lijkt het haast alsof je door het landschap opgeslokt wordt. De Britse schilder laat je verdwalen in de seizoenen. Dat Van Gogh zijn grote inspiratiebron is, is met geen mogelijkheid te ontkennen. 

In Nu te zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere tentoonstelling te bezoeken die u gezien moet hebben. Deze week bezoekt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, de tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature in het Van Gogh Museum. Bekijk de aflevering hier. 

hockney_bomen.jpg
Bron: David Hockney
David Hockney - Woldgate Woods (2006)
hockney_bomen.jpg

Straatarm en steenrijk

Voor Vincent Van Gogh (1853-1890) kwamen fortuin en faam te laat; slechts één schilderij verkocht hij tijdens zijn 37-jarige leven. David Hockney (1937) vestigde afgelopen najaar een nieuw record toen zijn Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) voor 80 miljoen euro werd geveild. Nooit eerder bracht een schilderij van een levende kunstenaar zo veel op. Hockney wil dolgraag weten wie zijn schilderij heeft gekocht, maar daar kan het veilinghuis wegens privacyredenen niets over loslaten. Zelfs niet aan degene die het gemaakt heeft, tot grote irritatie van Hockney, die het in de Volkskrant heeft over 'MY painting'. 

blockquote
Ik kan soms zo verlangen naar landschap te maken, net als naar een verre wandeling om eens op te frisschen en ik zie in de heele natuur, b.v. in boomen, expressie en als ’t ware een ziel.
Vincent van Gogh in een brief aan broer Theo

Terug naar de natuur

Op Hockney's schilderijen valt meteen de uitbundige viering van kleur en licht op. Net als zijn voorbeeld haalt Hockney inspiratie uit de natuur. Beide schilders verkozen de natuur boven de stad. In 1888 verhuisde Van Gogh naar Arles, nadat hij twee jaar in Parijs had gewoond. Gek werd hij van de stad. Hockney keerde na jarenlang in Los Angeles te hebben gewoond terug naar geboortegrond Yorkshire. Eindelijk waren er weer vier seizoenen in plaats van die eeuwige Californische zomer. Die verandering van de natuur werd de grootste inspiratiebron voor Hockney. Net zoals die dat geweest was voor zijn grote voorbeeld. '…stuur me in godsnaam onmiddellijk die verf. Het seizoen van de bloeiende boomgaarden duurt maar zo kort en je weet dat dat motieven zijn waar iedereen vrolijk van wordt', schreef Vincent aan zijn broer Theo. 

hockney_mayblossom.jpg
Bron: David Hockney
David Hockney - Bloeiende meidoorns langd de Romeinse weg (2009)
hockney_mayblossom.jpg

Beweging en contrast

"Goede kunstenaars ontlenen niets aan anderen, maar stelen." Dat Hockney fan was van Van Gogh heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Als je de werken naast elkaar ziet, is de gelijkenis niet te negeren. Hockney gebruikt dezelfde stippen en strepen om zijn landschappen vorm te geven. Ook de beweeglijkheid in zijn schilderijen keek hij af van de Hollander. De manier waarop Van Gogh wuivend graan wist te schilderen is volgens Hockney ongekend. Het kleurcontrast bracht Hockney naar een hoger, moderner level. Bij hem wordt alles nog scherper en daardoor uitbundiger. 

Hockney- Van Gogh: The Joy of Nature is tot en met 26 mei te zien in het Van Gogh Museum. Er is veel belangstelling voor de tentoonstelling, dus het is aan te raden online kaarten te kopen. 

Deel dit artikel