The National Portrait Gallery in Londen heeft een indrukwekkende collectie portretkunst. Een selectie daarvan is tot en met 9 januari 2022 te zien in het Fries Museum. Een unieke kans! 

Icons

Audrey Hepburn, Amy Winehouse, Queen Elisabeth II, Shakespeare, het Fries Museum is gevuld met grootheden. Niet voor niets heet de tentoonstelling 'Icons'. We leren ze kennen door de ogen van de kunstenaars. Overigens ook niet de minste namen. In het Fries Museum is onder andere werk te zien van Marlene Dumas, David Hockney en John Everett Millais.

icons---audrey.jpg
Bron: National Portrait Gallery
Angus McBean, Audrey Hepburn, 1950
icons---audrey.jpg

National Portrait Gallery

De portrettencollectie van de National Portrait Gallery is de grootste ter wereld. Omdat het museum gerenoveerd wordt, konden de schilderijen tijdelijk uitgeleend worden. Honderd schilderijen zijn naar Leeuwarden afgereisd. Anders dan in Londen hangen de schilderijen niet op chronologische volgorde, maar zijn ze gegroepeerd aan de hand van thema's als roem, liefde, macht en vernieuwing. 

Audiotour Splinter Chabot

Voor wie zich nog meer wil verdiepen in de geportretteerden, is de audiotour een aanrader. Splinter Chabot vertelt je de bijzondere verhalen die schuil gaat achter de vele iconen die de tentoonstelling rijk is. 

icons---man2.jpg
Bart Rutten bij Icons
icons---man2.jpg

Nu te Zien! 

Voor Nu te Zien! ging Bart Rutten naar het Fries Museum om oog in oog te kunnen staan met al die legendarische portretten. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Icons terug

Deel dit artikel