Krukken, gloeilampen, melkflessen, plastic boodschappenmandjes. Kunstenaar Jessica Stockholder ziet in dagelijkse spullen materiaal voor haar sculpturen en schilderijen. Met haar werk wil ze de toeschouwer bewust maken van de grote hoeveelheid regels die er is. Dat doet ze door die regels met tomeloze vrolijkheid aan haar laars te lappen. Het resultaat is een kakofonie aan kleuren, vormen, materialen en genres die tot en met 1 september 2019 te zien tijdens Stuff Matters in het Centraal Museum in Utrecht. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Ann Demeester, directeur van Frans Hals Museum, de tentoonstelling 'Jessica Stockholder: Stuff Matters in het Centraal Museum. Kijk hier de aflevering terug!

jessica_stockholder_rood.jpg
Bron: Centraal Museum
Zaalovericht Stuff Matters
jessica_stockholder_rood.jpg

De regels bevragen

De regels blootleggen door de regels te beken. Dat is de missie van de Amerikaanse Jessica Stockholder (1959). Ze bevraagt alles wat we denken te weten over kunst en musea. Hoe een schilderij eruit ziet. Waar een kunstwerk ophoudt. Wat waardevol en waardeloos is. Wat wel en niet bij elkaar hoort. Bij de voorbezichting voor pers vertelde ze: "Alle dingen om ons heen hebben standaardmaten en zijn ontworpen voor een specifiek doel, net zoals bij een bouwpakket. In mijn werk volg ik die gebruiksaanwijzing niet precies. Hierdoor benadruk ik juist dat er regels zijn. Als je doet wat er van je verwacht wordt in het leven, zal veel van het leven je juist ontgaan.”

blockquote
I love the chaos.
Jessica Stockholder

Makkelijke spullen

Stockholders materiaal bestaat voor het grootste gedeelte uit spullen. En dan vooral hele alledaagse spullen. Attributen zonder enige poëtische of artistieke waarde, die menigeen zou associëren met de kringloopwinkel of rommelmarkt. Zoals zwemslippers. Of oud Playmobil. ‘Makkelijke’ spullen, noemt ze het zelf. Ze houdt specifiek van plastic. "My work participates in that really quick and easy and inexpensive material that's part of our culture. In that way my work ingages the means of production we live with." 

Combineren

De werkwijze van Stockholder en haar talent om dwarsverbanden te leggen sloten perfect aan bij de wens van het Centraal Museum om hun vaste collectie in een nieuw daglicht te stellen. Dus nodigde ze Stockholder uit voor een grootschalige tentoonstelling waarbij ze objecten van het museum zou integreren in haar eigen werk. Ze koos uiteindelijk zestig werken en verwerkte ze in haar installaties, waardoor ze zowel kunstenaar als curator is van Stuff Matters. 

Nog meer combinaties

Wie ook verschillende kunstwerken met elkaar combineert is de Hermitage Amsterdam. Bij de tentoonstelling De Schatkamer! worden de objecten in paren getoond. Zo staat bijvoorbeeld een zwanenbeeldje uit de 5e eeuw voor Christis naast een hedendaagse zwaan van Jan Fabre uit. Net als het Centraal Museum probeert de Hermitage een frisse kijk te geven op hun collectie. 

De Schatkamer! in de Hermitage Amsterdam

Deel dit artikel