Hij was een influencer avant la lettre en nam met zijn vroege fotomontages Adolf Hitler genadeloos op de korrel: De Duitse John Heartfield.

Gevlucht voor Hitler

John Heartfield (1891-1968), geboren als Helmut Hertzfelde, vond in 1919 de fotomontage uit en stond aan de wieg van het Duitse dadaïsme. Met zijn werk uitte hij o.a. kritiek op Hitler, waardoor hij in 1933 het land moest ontvluchten. Een uitgebreide tentoonstelling van zijn werk en leven is te zien in Museum de Fundatie, zodra de musea weer open mogen. 

heartfield---deutsch.jpg
Bron: The Heartfield Community of Heirs / VG Bild-Kunst, Bonn 2020
John Heartfield, Boekomslag, 1929
heartfield---deutsch.jpg

Inspiratie

De activistische kunst van Heartfield inspireert ook vandaag de dag nog kunstenaars. De Fundatie heeft daarom 29 studenten, alumni en docenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gevraagd om vanuit hun eigen standpunt te reageren op actuele thema's. 

heartfield---naturgeschichte.jpg
Bron: The Heartfield Community of Heirs / VG Bild-Kunst, Bonn 2020
John Heartfield, AIZ 13 met Geschiedenis van de Duitse natuur, 1934
heartfield---naturgeschichte.jpg

Explosie aan activisme

Junte Uiterwijk (Sticks) en Glenn de Randamie (Typhoon) hebben speciaal voor de tentoonstelling de kunstinstallatie Onder water gemaakt, waarin de toeschouwer de wereld vanuit verschillende perspectieven kan bekijken. Heartfield zorgt een eeuw na zijn hoogtijdagen nog voor een explosie aan activisme! 

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! nam Bart Rutten alvast een kijkje in Museum de Fundatie. Kijk de aflevering terug op NPO Start via de link hieronder.

Kijk Nu te Zien! bij John Heartfield hier terug!

Deel dit artikel