Eeuwenoud betoverend celadon evenals spraakmakende hedendaagse kunstinstallaties vertellen het verhaal over de eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen van Zuid-Korea, dat lange tijd onbereikbaar was voor het westen. 'Korea, poort naar een rijk verleden' is te zien tot en met 21 augustus!

korea---vazen.jpg
Bron: Kyung-Jin Cho
Kyung-Jin Cho, Swing Jam , 2019
korea---vazen.jpg

Cultuur

De Zuid-Koreaanse cultuur staat volop in de aandacht door o.a. het grote succes van de serie Squid Game, de oscarwinnende film Parasite en het populaire muziekgenre K-pop. Museum Princessehof duikt juist in de oude cultuur van Zuid-Korea, vol rituelen en bijbehorende objecten.

korea---jas.jpg
Bron: National Gugak Centre
Gewaad van hofdanser, 2021
korea---jas.jpg

Luxeproducten

Bijzondere vazen, kalligrafievoorwerpen, 'waterdruppelaars'. In de Zuid-Koreaanse cultuur stikt het van de luxeproducten speciaal voor de elite. Rijke Koreanen hadden naast hun werk veel tijd voor dure hobby's en allerlei schoonheidsrituelen. Veel van dit soort producten en hun verhalen zijn te bewonderen in het Princessehof.

korea---celadon.jpg
Bron: National Museum of Korea, Seoul & Collectie Keramiekmuseum Princessehof // foto: Ruben van Vliet
Diverse celadon voorwerpen, Goryeo-dynastie, 12de- 14de eeuw
korea---celadon.jpg

Hedendaags

Naast oude objecten is er ook kunst te zien van drie hedendaagse kunstenaars, waarin ze een moderne visie op Koreaanse keramiek tonen. 

korea---marieke.jpg
Marieke bij Koreaans keramiek
korea---marieke.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! dook Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, in de Zuid-Koreaanse cultuur in het Princessehof. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! KOREA terug

Deel dit artikel