Op een oud mijngebied in het Belgische Genk is dit jaar het bijzondere kunstproject Labiomista geopend. Het museum/laboratorium/dierentuin neemt je mee in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen op diversiteit. Door middel van kunst, natuur en community maakt Van Mechelen universele maatschappelijke onderwerpen tastbaar.
In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Suzanne Swarts Labiomista van kunstenaar Koen Vanmechelen. Kijk hier de aflevering terug!
Kruisbestuiving
Het belangrijkste project van Labiomista is The Cosmopolitan Chicken Project. Het is de missie van Vanmechelen om elk kippenras ter wereld met elkaar te kruizen, zodat er één kosmopolitische kip ontstaat, een superbastaard die de genen van al die kippenrassen met zich meedraagt. Met dit project biedt de kunstenaar een metafoor voor de mondiale en genetische smeltkroes. Bij Labiomista wordt het DNA van de gekruiste kippen uitvoerig onderzocht. Het project verbindt op deze manier kunst en wetenschap en natuur en cultuur met elkaar.
Nomadland
Vanmechelen gaat nog verder in zijn kruisbestuiving. Labiomista is naast een kunstproject en laboratorium ook een kruisbestuivingsplek voor verschillende groepen en mensen. Zo is een deel van het park ingericht als recreatieterrein waar picknickplekken, volkstuintjes en een speciale evenementweide te vinden zijn. Dit Nomadland is een ode aan de reizende nomade die verschillende gemeenschappen samenbrengt. "Nomadland creëert een sfeer waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze een ‘samencentrum’ uitbouwen met ingrediënten van over de hele wereld."
Op deze manier fungeert het wetenschappelijke kunstpark als bijzondere ontmoetingsplek waar verschillende culturen en ideeën met elkaar gekruist worden, zoals ook Vanmechelens kippen gekruist worden. In Labiomista staat alles met elkaar in verbinding: de kunst, de natuur en de mensen.
Omgekeerde dierentuin
In Labiomista zijn niet alleen kippen te vinden, maar ook allerlei andere dieren, waaronder dromedarissen, struisvogels, lama’s, emoes, nandoes en alpaca’s. Je zou het een omgekeerde dierentuin kunnen noemen. Bij de verbouwing van het park zijn alle hekken en omheiningen weggehaald, zodat de dieren vrij kunnen rondzwerven. Bezoekers komen dus niet gewoon 'aapjes kijken', maar leren de hiërarchische structuren en natuurlijke systemen van de dieren kennen.
Voor de zorg van de dieren werkt Labiomista samen met jongeren en volwassenen die buiten de maatschappij vallen of worden gezien als sociaaleconomische risicogroepen. Ook wordt er samengewerkt met organisaties uit de buurt die zich richten op vrijetijdsbeleving gehandicapten.