Het werk van Laure Prouvost is enerzijds dromerig, anderzijds maatschappijkritisch en activistisch. Met zaalvullende installaties maakt ze van het Bonnefanten een magisch doolhof. Met een speciale rol voor de octopus. Te zien tot en met 15 mei!

Omringd

Als bezoeker van deze tentoonstelling bevind je je dikwijls middenin een installatie van de Franse kunstenaar Laure Prouvost (1978). Je waadt door lange gordijnen, begeeft je op water van glas of in een ruimte met diepblauw licht, alsof je zelf onder het zeeoppervlak bent. Niet voor niets heet de tentoonstelling 'Deep See Blue Surrounding You'. Je wordt letterlijk omringd door de kunstwerken. 

prouvost---borsten.jpg
Bron: Peter Cox
Zaaloverzicht Deep See Blue Surrounding You
prouvost---borsten.jpg

3 thema's

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's: 'Generaties en identiteiten', 'ontkopping, onbegrip en tegenstrijdigheid' en 'utopie en surrealisme'. Prouvost heeft duidelijk een brede interesse en benadert de thema's door middel van beeld, taal en fantasie.

prouvost---zaal.jpg
Bron: Peter Cox
Zaaloverzicht Deep See Blue Surrounding You
prouvost---zaal.jpg

Octopus

Een belangrijke rol in het oeuvre van Prouvost is weggelegd voor de octopus. Het dier duikt meerdere malen op tijdens de tentoonstelling, bijvoorbeeld als glaskunst of in videomateriaal. Een octopus voelt niet alleen met zijn tentakels, maar denkt er ook mee. Hij denkt wat hij voelt. Naar deze combinatie van denken en voelen streeft Prouvost in haar werk.

prouvost---octopus.jpg
Bron: Peter Cox
Zaaloverzicht Deep See Blue Surrounding You
prouvost---octopus.jpg

Nu te Zien! 

Margriet Schavemaker, directeur van het Amsterdam Museum, ging naar Maastricht en dook voor Nu te Zien! in de wereld van Prouvost. Kijk de aflevering terug via onderstaande link!

Kijk Nu te Zien! Laure Prouvost terug

Deel dit artikel