In 1914 besloot Leo Gestel te overwinteren op Mallorca. Het bleek een vruchtbare keuze; hij beleefde er een experimenteel hoogtepunt en schilderde maar liefst 100 doeken van het eiland! 'Leo van Gestel op Mallorca' is te in Museum Kranenburg tot en met 18 september.

Experiment

Geabstraheerde landschappen met veelal geometrische vormen. Op Mallorca experimenteert Gestel erop los, duidelijk beïnvloed door het kubisme en futurisme. Hij vertaalt de kleuren, bewegingen en het licht van het eiland naar een totaal eigen beeldtaal. 

gestel---haven.jpg
Bron: Collectie Frans Hals Museum, Haarlem. Foto Tijs Quispel
Leo Gestel, Haven ( Mallorca), 1914
gestel---haven.jpg

Natuur

De meeste mensen komen naar Mallorca om in alle rust te genieten van de natuur. Zo niet Gestel. Hij raakt geobsedeerd door de indrukwekkende natuur en werkt als een bezetene om alles te kunnen schilderen wat hij ziet: stranden, havens, bergen, de zee, het hele eiland. 

gestel---tuin.jpg
Bron: Collectie Kunstmuseum Den Haag
Leo Gestel, Tuintje, 1914
gestel---tuin.jpg

Bergense School

In juli keert Gestel weer huiswaarts. Een spoedige terugkeer naar zijn geliefde eiland zit er niet in als niet veel later de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. De schilder blijft in Nederland en wordt één van de kernleden van de Bergense School. De periode op Mallorca blijft van grote invloed op zijn werk. 

gestel---marieke.jpg
Marieke bij werk van Leo Gestel
gestel---marieke.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! ging Marieke Uildriks naar Bergen om het zonnige werk van Gestel te bewonderen en zich even op het Spaanse eiland te wanen. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Leo Gestel op Mallorca terug

Deel dit artikel