We kunnen niet zonder kleding. Maar we weten ook dat de kledingindustrie ontzettend vervuilend is. De tentoonstelling Long Live Fashion laat zien hoe het duurzamer kan! 

De 5 R'en

Refuse, Reduce, Reuse, Repair en Recycle. Dat zijn de 5 R'en van duurzaamheid met als doel zo min mogelijk afval te produceren. Bij 'Long Live Fashion' worden ze toegepast op de kleding- en modeindustrie. De tentoonstelling creeërt bewustzijn en triggert om zelf in actie te komen. Dit doen ze aan de hand van duurzame ontwerpen van o.a. Duran Lantink en slimme initiatieven, zoals de Repair Room, waar je zelf een kledingstuk kan repareren en mee naar huis mag nemen. 

long-live-fashion---linda.jpg
Bron: Josefina Eikenaar
Een ontwerp van Stina Randestad
long-live-fashion---linda.jpg

Duurzaam shoppen

Het hart van de tentoonstelling is de Micro Factory. In deze minifabriek kun je een eigen ontwerp van jonge designers kiezen, die vervolgens voor je wordt gemaakt met afgedankte kleding. Een nieuw item, helemaal op maat, zonder dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn! 

long-live-fashion---microfactory.jpg
Bron: Willeke Machiels
De Micro Factory in actie
long-live-fashion---microfactory.jpg

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! ging Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, langs in het Textielmuseum om in de wereld van duurzame kleding en mode te duiken. En uiteraard heeft ze een iets gekocht in de Micro Factory! Kijk de aflevering terug via de link hieronder.

Kijk Nu te Zien! Long Live Fashion terug

Deel dit artikel