In het Cobra Museum duik je in de Marokkaanse kunstwereld vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Schrijver en kunstliefhebber Abdelkader Benali stelde een tentoonstelling samen met zijn favoriete kunstwerken. De hedendaagse Marokkaanse kunstenaars tonen niet het traditionele beeld van het land dat veel mensen kennen, maar vertellen het 'andere' verhaal van Marokko. Te zien tot en met 18 september! 

Startschot

Elk jaar word op 18 november de onafhankelijkheid van Marokko gevierd, dat sinds 1956 geen kolonie meer is van Frankrijk. Die onafhankelijkheid was ook het startschot voor een nieuw bewustzijn bij jonge kunstenaars. Op deze frisse wind ontstond het Marokaans modernisme. 

ander---verhaal---lalla.jpg
Bron: Edwynn Houk Gallery, New York
LALLA ESSAYDI, Harem Revisited nr. 45, 2013
ander---verhaal---lalla.jpg

Wederzijdse inspiratie

Rond diezelfde tijd werd Cobra opgericht dat zich veelal lieten inspireren door niet-Europese kunst en alles wat met vrijheid te maken had. Het is dus niet vreemd dat deze tentoonstelling in het Cobra Museum staat. Andersom werden de Marokaanse kunstenaars beïnvloed door Westerse kunststromingen als Bauhaus en Pop Art. 

ander-verhaal---chaibia.jpg
Bron: Mostrafa Benlafkih
CHAÏBIA TALAL, Les jumeaux, 1972
ander-verhaal---chaibia.jpg

Abdelkader Benali

Schrijver Abdelkader Benali werd geboren in Marokko en kwam al vanaf jongs af aan in aanraking met kunst. Naast schrijver, historicus en programmamaker is hij vervent kunstverzamelaar. En nu kan hij ook curator aan dat lijstje toevoegen! Ook schreef hij een boek met zijn persoonlijke beschouwingen over 75 jaar Marokaanse kunst. 

marokkaans---ralph.jpg
Ralph bij de tentoonstelling Marokkaans modernisme
marokkaans---ralph.jpg

Nu te Zien! 

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, het Cobra Museum om te tentoonstelling te bekijken. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Marokkaans modernisme terug

Deel dit artikel