Zijn schilderijen van waterlelies, blauweregens en andere bloemen zijn wereldberoemd, maar hoe vaak zie je ze van dichtbij? Met een grote tentoonstelling van de ‘tuinschilderijen’ van Claude Monet laat het Kunstmuseum Den Haag je heel even door de ogen van de meester kijken en genieten van het fenomenale natuurschoon dat hem omringde.

 In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, de tentoonstelling Monet - Tuinen van Verbeelding in het Kunstmuseum Den Haag. Kijk Nu te Zien! vrijdag 10 januari om 22:10 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

monet_blauweregen.jpg
Bron: Kunstmuseum Den Haag
Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920
monet_blauweregen.jpg

Blauwe regen

Denk je aan de schilder Claude Monet, dan gaan je eerste gedachten waarschijnlijk uit naar diens kleurrijke doeken van waterlelies, blauweregen, rozen en groene bruggetjes bij een vijver. Tuinen van verbeelding is de eerste grote Monet-expositie in Nederland in meer dan dertig jaar, en de eerste die zich specifiek op de tuinen richt. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het museum vormt de spil van deze nieuwe tentoonstelling, en wordt getoond samen met drie andere blauweregens. Van de veertig internationale stukken die bijeen worden gebracht, is een groot deel nooit eerder in ons land te zien geweest. Een mooie kans dus om die beroemde werken van dichtbij te bekijken. Want net als bij Van Gogh is de kans groter dat je Monets bloemenpracht tegenkomt op mokken, sokken, tassen en paraplu’s dan op een grote tentoonstelling. 

monet_brug.jpg
Bron: National Gallery London
Claude Monet, De Waterlelievijver, 1899
monet_brug.jpg

Laag over laag over laag

‘Monets werkwijze van ‘uitmageren’ was en is nog altijd bijzonder’, vertelt Van Dijke. ‘De schilderijen bestaan uit veel verschillende lagen over elkaar, die meer of minder olie bevatten, want hij haalde olie uit de verf om die matter te maken. Hij schilderde laag over laag over laag, lagen met meer of minder glans en matheid over elkaar heen. Dat zorgde voor een enorme diepte, waarmee hij de reflecties in het water weergaf. Hij was zich ervan bewust dat verf kon verkleuren, dus hij maakte gebruik van stabiele verfsoorten: verf met het juiste pigment, zodat het over tig jaar ook nog de kleur zou hebben die hij wilde dat het had.’

monet_vijver.jpg
Bron: Fondation Beyeler
Claude Monet, Waterlelies, 1916-19
monet_vijver.jpg

Deel dit artikel