Migratie is iets van alle tijden. Dat laat Museum Het Valkhof zien aan de hand archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, die opgegraven zijn langs de Limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep. Dit wordt aangevuld door werk van hedendaagse kunstenaars. 'Moving Stories' is te zien tot en met 29 mei!

moving-stories---mohammadi.jpg
Bron: Foto AG, Ruimte voor nieuwe kunst en media
Narges Mohammadi, Almost There, 2020
moving-stories---mohammadi.jpg

Migratiestroom

De Limes, de Neder-Germaanse grens van het Romeinse Rijk, zorgde voor een grote migratiestroom. Allereerst trokken soldaten naar de grens om deze te verdedigen, maar ook handelaren en ambachtslieden vestigden zich langs de Limes. Al die forten en wachttorens moesten immers ook gebouwd en bevoorraad worden. Langs de gehele grens en met name in de steden, zoals Nijmegen, ontstond een smeltkroes aan mensen uit het huidige Spanje, Oostenrijk, Macedonië, Engeland, en zelfs het Midden-Oosten. Ieder met een eigen persoonlijk verhaal. 

moving-stories---bottari.jpg
Bron: Kewenig Gallery Berlijn
Kimsooja, Bottari, 2017
moving-stories---bottari.jpg

Brug tussen toen en nu

Wie waren deze mensen? Waarom verlieten ze hun thuis? Waar zochten ze naar? Hoe was hun nieuwe leven? Archeologische vondsten geven een inkijkje in de levens en beweegredenen van migranten die 2000 jaar geleden naar Nijmegen kwamen. Soms gedwongen, soms om een beter leven op te bouwen. Hedendaagse kunst slaat een brug tussen de migranten van toen en die van nu. Speciaal voor de tentoonstelling werden vijftien kunstenaars met diverse culturele achtergronden, woonachtig in de regio Nijmegen, gevraagd om iets te maken rondom het thema migratie. 

moving-stories---suzanne.jpg
Suzanne Swarts bij Moving Stories
moving-stories---suzanne.jpg

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! begaf Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, zich in Museum Het Valkhof tussen eeuwenoude objecten, kerverse kunst en verhalen van alle tijden. Kijk de aflevering terug via de link hieronder. 

Kijk Nu te Zien! Moving Stories terug

Deel dit artikel