Museum Kolumba in Keulen kenmerkt zich door de combinatie van oud en nieuw. Het gebouw rijst uit de as van de in de Tweede Wereldoorlog vernietigde Sint-Columbakerk. De Zwitserse architect Peter Zumthor verwerkte de ruïnes van de kerk op zichtbare wijze in het nieuwe museum. Door de minimalistische stijl en de bijzondere lichtinval krijgt de kerkelijke kunst, die het museum huisvest, een opvallend moderne twist.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Bart Rutten Museum Kolumba in Keulen. Kijk hier de aflevering terug!

kolumba_lichtinval.jpg
Museum Kolumba
kolumba_lichtinval.jpg

Peter Zumthor

Peter Zumthor (1943) is wereldwijd bekend om zijn minimalistische ontwerpen. Hij studeerde aan de kunstacademie in Zwitserland, maar kreeg in de jaren ’60 interesse voor architectuur door de opmars van het minimalisme. Hij vertrok naar New York voor een architectuuropleiding aan het Pratt Institute. Jarenlang werkte hij aan restauratieprojecten voor monumentenzorg. In 1979 startte hij zijn eigen architectenbureau. 

Envelop

Zumthor hanteert een bijzondere filosofie: hij ziet zijn gebouwen als verpakking voor het leven. “Architecture has its own realm. It has a special physical relationship with life. I do not think of it primarily as either a message or a symbol, but as an envelope and background for life, which goes on in an around it.” Hij vindt het belangrijk dat een gebouw zijn eigen leven gaat leiden en een nieuw soort leefklimaat creëert. Kolumba is daar een goed voorbeeld van. Hier zorgen het gebouw, de kerkruïnes, de unieke lichtinval en de minimalistische opstelling van de kunst voor een bijzondere totaalervaring met een geheel eigen sfeer.

Pritzker Prize

In 2009 werd het oeuvre van Zumthor bekroond met de prestigieuze Pritzker Prize. Deze prijs wordt gezien als de Nobelprijs voor de architectuur. Zumthor werd geprezen om zijn zeldzame talent om een helder en strak denkkader te combineren met een poëtische dimensie. Naast Kolumba zijn Therme Vals (een Zwitsers kuuroord), de Bruder Klaus Kapelle in Wachendorf en Kunsthaus Bregenz Zumthors bekendste ontwerpen.

Deel dit artikel