In de leer bij Rembrandt, dat wilde iedereen wel! De getalenteerde Nicolaes Maes was één van de uitverkorene. Hij groeide uit tot een Hollandse Meester die zichzelf keer op keer vernieuwde. In het Mauritshuis is tot en met 19 januari een uitgebreide overzichtstentoonstelling te zien van zijn werk.

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, de tentoonstelling Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling. Kijk Nu te Zien! donderdag 19 december om 22:47 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

nicolaes_maes_blauwejurk.jpg
Bron: Privécollectie
Nicolaes Maes - Portret van een meisje met herten (ca. 1671)
nicolaes_maes_blauwejurk.jpg

Vernieuwer

Nicolaes Maes (1634-1693) wordt gezien als één van de meest vernieuwende schilders van zijn tijd. Hij begon zijn carrière met Bijbelse taferelen, waarbij de invloed van leermeester Rembrandt nog duidelijk te zien was. Later is hij helemaal de andere kant op gegaan met schilderijen van alledaagse taferelen, met als hoogtepunt zijn stiekeme ‘luistervinkjes’. Maes’ werk kenmerkt zich in deze periode door helderrode accenten en doorkijkjes en is een grote inspiratie geweest voor Johannes Vermeer en ‘koning van de doorkijkjes’ Pieter de Hooch
In de laatste fase van zijn carrière richt Maes zich op portretten. De rode accenten blijven, maar de alledaagsheid maakt plaats voor een rijke fantasie. Zijn onderwerpen schildert hij met uitbundige, zelfbedachte kleding en vervreemdende attributen, geplaatst tegen on-Hollandse achtergronden. 
 

Hoorspelen

Het Mauritshuis heeft als extraatje bij de tentoonstelling drie korte hoorspelen gemaakt die een speels inkijkje geven in het leven van Nicolaes Maes. Met onder andere Kim van Kooten als verteller. Beluister hier alle afleveringen.  

Deel dit artikel