De Duitse kunstenaar Norbert Tadeusz (1940-2011) schildert expressief, kleurrijk en op groot formaat. Hij verbeeldt mensen en andere figuren in opmerkelijke houdingen en dito composities. 'Het leven als spektakel' is te zien tot en met 2 oktober in Museum MORE!

Liefde voor schilderen

'Ik ben geen kunstenaar, ik ben een schilder', aldus Norbert Tadeusz. In een tijd waarin conceptuele kunst de trend was, hield hij compromisloos vast aan zijn liefde voor penseel en verf. Sterker nog, hij zorgde met zijn werk voor een herwaardering van de figuratieve schilderkunst!

tadeusz---ringen.jpg
Bron: Norbert Tadeusz Estate
Norbert Tadeusz, Three, 2005
tadeusz---ringen.jpg

Verwantschap

Tadeusz schildert menselijke lichamen in vreemde, vaak onprettige houdingen die doen denken aan het werk van Francis Bacon. Terwijl zijn kleurengebruik weer verwantschap vertoont met dat van David Hockney. En toch heeft Tadeusz een heel eigen signatuur die zich kenmerkt door spektakel en trefzekere verfstreken.

tadeusz---stoelen.jpg
Bron: Norbert Tadeusz Estate
Norbert Tadeusz, Nude on Swivel Chair, 1978
tadeusz---stoelen.jpg

Beroemder dan Picasso

Dat hij een goede schilder was, wist Tadeusz zelf ook. Hij vergeleek zichzelf met grote namen en vond eigenlijk dat hij beroemder had moeten worden dan Picasso. Hij kon het dan ook moeilijk verkroppen dat zijn Spaanse meester meer dan tienduizend schilderijen had gemaakt en hij zelf "maar" tweeduizend. 

tadeusz---marc.jpg
Marc bij werk van Tadeusz
tadeusz---marc.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, de tentoonstelling 'Het leven als spektakel' en liet zich overweldigen door Tadeusz' krachtige werk. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Norbert Tadeusz terug

Deel dit artikel