Museum More toont ruim 70 figuratieve kunstwerken uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Net als hun diversiteit aan culturen, identiteiten en politieke opvattingen, creëerden de kunstenaars een eigen beeldtaal die niet te vangen is in één stroming. De tentoonstelling Nové Realismy is te zien t/m 8 mei!

 

nove-realismy---treinstation.jpg
Bron: Collection Slovak National Gallery
Edmund Gwerk, Flying clouds, 1942
nove-realismy---treinstation.jpg

Nieuwe identiteit

Na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog werden de noordelijke delen van het uiteenvallende Oostenrijk-Hongarije samengevoegd tot de nieuwe republiek: Tsjecho-Slowakije. Opeens hoorden verschillende bevolkingsgroepen met verschillende talen en culturen bij elkaar. Er moest een nieuwe identiteit gezocht worden en de kunst speelde daar een belangrijke rol in. 

nove-realismy---dieppe.jpg
Bron: Collection Slovak National Gallery
Ester Šimerová, Harbour in Dieppe, 1931
nove-realismy---dieppe.jpg

Platteland vs. stad

Ondertussen ontstonden er in de rest van Europa allerlei nieuwe stromingen, die een inspiratiebron vormden voor de Tsjecho-Slowaakse kunstenaars die daarmee in aanraking kwamen op kosmopolitische hotspots als Parijs en Berlijn. Het resultaat: een scala aan interpretaties van het realisme. Sommigen schilderden het eenvoudige platteland waar de hectiek van de 'roaring twenties' nog niet huis hield. Anderen waren juist gegrepen door het stadse leven en alle veranderingen die daar plaatsvond. 

nove-realismy---treinstation.jpg
Bron: Collection COLLETT Prague - Munich © Estate of Milada Marešova
Milada Marešová, Railway station, 1927
nove-realismy---treinstation.jpg

Nu te Zien!

Voor Nu te Zien! ging Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, langs in Gorssel om de diversiteit van het Tsjecho-Slowaaks realisme met eigen ogen te zien. Kijk de aflevering terug via onderstaande link!

Kijk Nu te Zien! Nové Realismy terug

Deel dit artikel