Vier jaar lang was Paleis Het Loo dicht wegens restauratie. Sinds april dit jaar is het weer open voor bezoekers. Het gebouw en de tuinen hebben een rijke geschiedenis en prachtige kunst!

Eyecatcher

De tuinen van Paleis Het Loo zijn zonder twijfel dé eyecatcher van het museum. Ze zijn nog precies zoals ze 335 jaar geleden werden aangelegd door Willem III en zijn vrouw Mary. Net als nu mochten ook toen bezoekers van de groene weelde genieten. 

paleis-loo---fontein.jpg
Bron: Paleis Het Loo
Uitzicht op Paleis Het Loo
paleis-loo---fontein.jpg

Contrast

De barokke tuin is nogal een contrast met de zanderige Veluwe eromheen. In de 17e eeuw was zo'n soort tuin een teken van welvaart, aanzien, macht en bovenal een overwinning van de mens op de natuur. Willem en Mary hadden hun paradijs op aarde geschapen. 

paleis-loo---aanspanplaats.jpg
Bron: Paleis Het Loo
Aanspanplaats Paleis Het Loo
paleis-loo---aanspanplaats.jpg

De Oranjes

Het koninklijk echtpaar gebruikte het paleis als zomerverblijf en ook na hen bleef het die functie hebben voor de Oranjes (met een korte onderbreking door een inval van het Franse leger in 1795). Tot 1977 werd het paleis bewoond, waarna het een museum werd. 

paleis-loo---marc.jpg
Marc op Paleis Het Loo
paleis-loo---marc.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, het vernieuwde Paleis Het Loo en zijn tuinen. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Paleis Het Loo terug!

Deel dit artikel