De iconische Glasfabriek in Schiedam is het decor voor tientallen muurschilderingen, gemaakt door dertig verschillende graffiti-kunstenaars. Met de tentoonstelling 'Glashard' wil Stedelijk Museum Schiedam de grenzen van de hedendaagse kunst oprekken. Te zien tot en met 16 januari 2022!

Brede kunstvorm

Wie graffiti louter ziet als vandalisme, moet zeker een bezoekje brengen aan 'Glashard'. De tentoonstelling van Stedelijk Museum Schiedam in samenwerking met ontwerpersduo Opperclaes laat zien dat street art een brede kunstvorm is waarin veel geëxperimenteerd wordt. De muurvullende werken gaan van illustratief tot abstract tot conceptueel. 

glashard---zaal3.jpg
Bron: Aad Hoogendoorn
Werk van Nazif Lopulissa
glashard---zaal3.jpg

Zelf aan de slag

Het meeste werk is ter plekke gemaakt en ook tijdens de tentoonstelling zijn de kunstenaars in actie te zien. Krijg je zelf zin om een spuitbus op te pakken? Dat kan! In één van de ruimtes kun je je eigen graffiti-kunstwerk maken.  

De Glasfabriek

De Glasfabriek is een bijzondere plek voor Schiedam met een rijke geschiedenis. Het was onderdeel van het grote Rotterdamse makersdistrict Merwevierhavens. In dit district bevonden zich veel jeneverdistilleerderijen en die hadden natuurlijk flessen nodig. In 2017 heeft de fabriek officieel haar deuren gesloten. De komende jaren zal het terrein omgebouwd worden tot levendige woonwijk. 

glashard---margriet.jpg
Margriet bij Glashard
glashard---margriet.jpg

Nu te Zien!

Margriet Schavemaker, directeur van het Amsterdam Museum, ging voor Nu te Zien! op bezoek in de Glasfabriek en liet zich overweldigen door alle street art. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Glashard terug

Deel dit artikel