Bij de tentoonstelling 'Rauw' in het Rembrandthuis laten dertien kunstenaars het menselijk lichaam op hun meest pure manier zien. Geïnspireerd door de meester himself. Te bezoeken tot en met 22 mei!

Fillers en filters

Photoshop, filters, botox, plastische chirurgie. Op allerlei manieren wordt het menselijk lichaam aangepast, opgepoetst en mooier gemaakt. Zowel online als in het echt. En dat is heus niet iets van de laatste tijd. Ook in de zeventiende eeuw gaven schilders hun modellen mooier weer dan ze in werkelijkheid waren. Behalve Rembrandt! Die schilderde het lichaam gewoon zoals hij het voor zich zag. Schoonheid zit immers in de imperfecties.

rauw---man.jpg
Bron: Milan Gies
Milan Gies, Composition, 2021.
rauw---man.jpg

Tegen het ideaalbeeld

Dertien hedendaagse kunstenaars (o.a. Natasja Kensmil, Marlene Dumas en Rineke Dijkstra) gaan net als Rembrandt tegen het ideaalbeeld in en laten de mens zien op rauwe, realistische wijze. Inclusief zweet, vet, bloed en andere zeer menselijke zaken. Startpunt van de tentoonstelling zijn etsen van Rembrandt. 

rauw---billen.jpg
Bron: Melanie Bonajo & AKINCI Gallery.
Melanie Bonajo, Pee on Presidents, 2012
rauw---billen.jpg

Innerlijk

Het gaat niet alleen over uiterlijk. Ook de presentatie van het innerlijk wordt onderzocht. Wat laten we van onszelf zien? Wat houden we liever verborgen? Welke emoties uiten we wel of niet? Ook hierin tonen de kunstwerken de ongefilterde realiteit.

rauw---marc.jpg
Marc de Beyer bij etsen van Rembrandt
rauw---marc.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer de tentoonstelling. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Rauw terug

Deel dit artikel