Rob Scholte wordt ook wel de 'koning van het copyright' genoemd. Hij gebruikt bestaand materiaal dat hij overal vandaan haalt: kunstgeschiedenis, reclame, magazines, etc. Met zijn werk stelt hij reproductie, originaliteit en eigendomsrecht aan de kaak. Zijn werk is nu te zien in Museum de Fundatie bij de tentoonstelling 'Reproductie verplicht'. Tot en met 26 juni!

Bomaanslag

Rob Scholte was in de jaren 80 een van de meest besproken kunstenaars van Nederland en ook internationaal had hij veel succes. Tegenwoordig wordt zijn naam meteen gekoppeld aan de bomaanslag die op hem is gepleegd in 1994, waarbij hij zijn benen verloor. Wie er achter de aanslag zat, is nooit aan het licht gekomen. Onlangs is Scholte weer veel in het nieuws geweest vanwege zijn conflict met de gemeente Den Helder over het museum dat hij wilde opzetten. Museum de Fundatie wil met deze tentoonstelling de focus juist leggen op zijn indrukwekkende oeuvre met ruim 200 schilderijen!

scholte---rob.jpg
Bron: Michiel van Nieuwkerk
Rob Scholte
scholte---rob.jpg

Encyclopedie

Scholte is in het bezit van een gigantisch archief met beeldmateriaal, zijn 'encyclopedie'. Deze beelden schildert hij na. Soms letterlijk, maar meestal verandert hij iets aan het beeld. Door bijvoorbeeld te vervormen, iets te voegen, iets weg te halen, etc. Dit is zijn manier van kritiek leveren en vragen stellen. Er zit altijd een betekenis achter zijn reproducties. 

Nu te Zien!

Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, reisde af naar Zwolle om de tentoonstelling, die bijna het hele museum beslaat, te bezoeken. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Rob Scholte terug

Deel dit artikel