De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Robin Rhode brengt op multidisciplinaire wijze straatkunst naar het museum. Zijn werk is te zien in Museum Voorlinden, zodra de musea weer open mogen. 

Van straatmuur naar museummuur

Als kind tekende Robin Rhode (1976) al met krijt op de muren van zijn geboortestad Johannesburg. Hij tekende de dingen die hij graag wilde hebben, zoals een fiets, en fantaseerde dat hij zo weg kon rijden op de muurtekening. Rhode tekent nog steeds op muren. Maar dan in Centre Pompidou, MoMA en nu voor het eerst in Nederland, in Voorlinden. 

robin-rhode---fiets.jpg
Bron: THE EKARD COLLECTION // Foto: Gert-Jan van Rooij
Robin Rhode, Chalk Bicycle, 2011
robin-rhode---fiets.jpg

Beweging

Een belangrijk thema in het werk van Rhode is 'beweging'. Zo geeft hij zijn muurtekeningen de suggestie van beweging door de krijt licht uit te vegen. Ook in zijn fotoseries, waarbij zijn muurkunst vaak als decor fungeert, speelt beweging een grote rol. De series zijn namelijk opgebouwd als een flipboek. Als je de foto's heel snel achter elkaar zou laten zien, wordt het een filmpje. 

robin-rhode---portret.jpg
Bron: Tilman Vogler
Robin Rhode
robin-rhode---portret.jpg

Nu te Zien! 

Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie, nam voor Nu te Zien! alvast een kijkje in Voorlinden. De aflevering is terug te kijken via onderstaande link.

Kijk hier Nu te Zien! - Robin Rhode terug via NPO Start

Deel dit artikel