Hoe kijken hedendaagse kunstenaars aan tegen het utopische ideaal van een maakbare wereld? Die vraag stellen Kunsthal KAdE naar aanleiding van het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan, die in zijn kunst op zoek was naar een ‘Aards Paradijs’. De kunstenaars van nu geven eerder een blik op de chaotische wereld waarin we leven. Compleet met milieuvervuiling, virussen, en oorlogsdreiging lijkt dat verre van een paradijs. Schurend Paradijs is te zien tot en met 3 juli!

Onbedwingbaar

In de grootste zaal van Kunsthal KAdE, tevens het hart van de tentoonstelling, barsten de planten en bomen letterlijk door de vloer heen naar binnen. De boodschap van LOLA Landscape Artists lijkt: hoe graag we ook willen, de natuur laat zich niet bedwingen. 

paradijs---groen.jpg
Bron: Mike Bink
Alexandra Kehayoglou, Paraná de las Palmas, 2022
paradijs---groen.jpg

Klimaatcrisis

Ook in de andere zalen gaat het over de relatie tussen de ongerepte natuur en de maakbare wereld. Een thema dat moeiteloos aansluit bij de huidige tijd waarin een catastrofale klimaatcrisis ons boven het hoofd hangt. 

paradijs---elleboogkerk.jpg
Bron: Mike Bink
Gijs Frieling, Het is alles een grote eenheid, Bert, 2022
paradijs---elleboogkerk.jpg

Elleboogkerk

Voor het eerst maakt Kunsthal KAdE gebruik van een tweede locatie: de Elleboogkerk, op loopafstand van het museum. De muren van de kerk worden gevuld met gigantische wandkleden van kunstenaar Gijs Frieling, waarin hij de menselijke natuur versus technologie onderzoekt. 

paradijs---suzanne.jpg
Suzanne Swarts bij werk van Gijs Frieling
paradijs---suzanne.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! verliet Suzanne Swarts, directeur van Voorlinden, haar museum en bezocht 'Schurend Paradijs'. Bekijk de aflevering via de link hieronder! 

Nu te Zien! Schurend paradijs terug

Deel dit artikel